Veelvoorkomende klachten

Er zijn verschillende klachten die kunnen voorkomen bij darmkanker. Veel mensen hebben problemen met de ontlasting, zoals diarree of verstopping. Maar ook pijn door de tumor of vermoeidheid komt voor.  

Problemen met je ontlasting

Diarree

Vrij snel na de operatie kun je last krijgen van diarree of dunne ontlasting. Vaak gaat de diarree na een aantal weken vanzelf over. Je ontlasting kan wel dunner blijven dan voor de operatie.
Heb je veel last van de diarree of is het na een paar weken niet over? Bespreek het dan met je arts of diëtist. Misschien zijn medicijnen nodig of advies over wat je beter wel of niet kan eten en drinken. Bekijk de tips die kunnen helpen bij diarree.

Verstopping

Verstopping komt vaak voor bij mensen met darmkanker. De ontlasting kan dan niet verder de darmen door. Verstopping kan door de tumor zelf komen, maar kan ook ontstaan als gevolg van een operatie.
Na de operatie maakt de chirurg de stukken darm aan elkaar. Op de plek waar de naad zit, kan de ontlasting soms moeilijker verder. Dat kan komen door een vernauwing van het litteken op de plek van de naad. Of als het stukje darm minder goed kan samenknijpen. Door de verstopping kun je pijn in je buik krijgen of misselijk worden. Of je moet ervan overgeven. Genoeg drinken is belangrijk om verstopping tegen te gaan. Drink minstens 1,5-2 liter per dag. Ook is het belangrijk om genoeg vezels te eten, bijvoorbeeld uit groenten en fruit en uit volkorenproducten. En als het weer kan, is het belangrijk om voldoende te bewegen.
Als de verstopping hierdoor niet weggaat, kan meer begeleiding nodig zijn. Laat het aan je arts of diëtist weten als je last hebt van verstopping. Zij kunnen je begeleiden en tips geven.

Meer tips over verstopping lees je hier.

Loze aandrang

Loze aandrang komt veel voor bij mensen met darmkanker. Het voelt alsof je moet poepen, maar er komt niks. Het gevoel kan komen door de tumor zelf die je voelt. Of als ontlasting ergens in de darmen zorgt voor een opstopping.
Ook kan de tumor in de darm ervoor zorgen dat de ontlasting niet verder kan. Dat kan voelen alsof je naar de wc moet.

Vaak naar de wc moeten

Veel mensen die darmkanker hebben of gehad hebben moeten vaker naar de wc dan voor de operatie. Dat is heel normaal en erg vervelend. En er zijn verschillende oorzaken voor. Misschien heb je last van loze aandrang door de tumor. Of misschien is het lastig om te voelen of je een wind moet laten of echt moet poepen. Je kunt hier blijvend last van houden. Het is altijd goed deze klachten met je arts of diëtist te bespreken. Zij kunnen je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een bekkenbodemfysiotherapeut als dat nodig is.

Andere problemen met je ontlasting

Heb je last van een van deze problemen, of heb je andere klachten? Over veel klachten kun je verder lezen op de website voedingenkankerinfo.nl. Je vindt daar ook algemene tips die kunnen helpen. Een aantal tips geven we je hier vast.

Pijn bij darmkanker

Pijn kan een klacht zijn bij darmkanker. Meestal ontstaat de pijn als de tumor groter is of als er uitzaaiingen zijn. Niet iedereen met darmkanker heeft pijn. De pijn kan meerdere oorzaken hebben:

Pijn veroorzaakt door de tumor of uitzaaiingen

  • pijn door de tumor zelf, als de tumor ergens tegenaan drukt in het lichaam
  • buikpijn of buikkramp als de tumor zorgt voor verstopping
  • pijn door uitzaaiingen

Pijn veroorzaakt door de behandeling

Je kan ook last krijgen van pijn door de behandeling:

  • pijn aan het litteken na een operatie
  • pijn als de tumor zenuwen beschadigd heeft, of als er bij de operatie zenuwen beschadigd zijn.

Ook als je veel op bed ligt kun je last krijgen, bijvoorbeeld pijn van de doorligplekken.

Pijn heeft vaak een grote impact op je leven. Bespreek het daarom met je arts of verpleegkundige als je pijn hebt zodat ze kunnen kijken of er iets tegen je pijn te doen is. Door emoties kan de pijn ook heftiger worden. Bespreek je zorgen en angst ook met je arts of verpleegkundige. Meer informatie over bijkomende klachten als vermoeidheid en angst vind je op de pagina leven met kanker.

Vind hulp bij je klachten

Blijf niet te lang rondlopen met je klachten, bespreek ze met je arts of een diëtist. Zij kunnen meer uitleggen en inschatten of er een behandeling nodig is. Het is belangrijk dat je diëtist ervaring heeft met mensen met kanker. Zo’n gespecialiseerde diëtist heet een oncologiediëtist. Via kanker.nl/vind-hulp kan je een diëtist vinden die ervaring heeft met mensen het begeleiden van met mensen met kanker. Er zijn ook andere hulpverleners die kunnen helpen bij problemen met de ontlasting. Bijvoorbeeld een bekkenbodemtherapeut. Je kan je arts om een verwijzing vragen.

Goede voeding bij darmkanker

Gezond eten is belangrijk bij darmkanker. Om te herstellen na de behandeling en om te zorgen dat je minder last hebt van bijwerkingen. Veel mensen hebben vragen over wat gezonde voeding is bij darmkanker. Het is altijd belangrijk om gezond te eten volgens de richtlijn. De website van Voeding en Kanker geeft veel informatie en tips over voeding bij kanker.

Een stoma bij darmkanker

Wanneer bij darmkanker de ontlasting niet meer via de anus het lichaam kan of mag verlaten, dan krijg je een stoma. Je hoort van je behandelend arts of dit voor jou geldt. En of je stoma tijdelijk is of blijvend. Lees hier meer over een stoma.

Erfelijke en familiaire darmkanker

Familiecheck

Veel van wat we erven is te zien, maar niet alles. Ook ziekten die niet aan de buitenkant te zien zijn kunnen erfelijk zijn. Zo ook darmkanker. Check of dat voor jou kan gelden.

doe de familiecheck

Samen beslissen

Een behandelplan is maatmerk. Voor patiënten met uitgezaaide dikkedarm- en endeldarmkanker is er door experts een keuzehulp ontwikkeld. De keuzehulp ondersteunt de patiënt én de arts bij het kiezen van de beste behandeling. In de keuzehulp worden vragen gesteld en vergelijk je de mogelijke voordelen en nadelen van behandelopties.

meer over de Dikkedarmkanker keuzehulp

Je staat er niet alleen voor

Kanker is niet alleen een aanslag op je lichaam. Je krijgt ook met allerlei emoties te maken, zoals angst, verdriet, boosheid en machteloosheid. Het is best moeilijk om daar goed mee om te gaan. Merk je dat je er zelf niet uitkomt? Blijf er dan vooral niet mee rondlopen, maar zoek ondersteuning bij professionals of bij lotgenoten.

Stichting Darmkanker

Stichting Darmkanker is de plek waar mensen met darmkanker terecht kunnen. De stichting staat hen bij, in welke fase van het proces zij zich ook bevinden. Van diagnose tot behandeling, van herstel tot leven met de gevolgen ervan, en óók als geen genezing mogelijk is. Kwaliteit van leven staat in al deze fases centraal. 

Kanker.nl

Kanker.nl is de centrale plek voor alle informatie over kanker. Ook is er een community waarin je veilig anderen kan ontmoeten en tips en ervaringen met elkaar delen. Heb je een persoonlijke vraag? Die kun je via de telefoon of chat stellen aan de voorlichters van kanker.nl óf aan een van de professionals. Daarnaast biedt kanker.nl een overzicht van hulpverleners bij jou in de buurt en handige tools om zelf mee aan de slag te gaan.

John

''Als de poliepen niet waren verwijderd, had het slecht kunnen aflopen. Gelukkig is het nooit zover gekomen. Ik was er op tijd bij.''

Loes

''Je gaat verzinnen wat het allemaal zou kunnen zijn, maar aan darmkanker heb ik nooit gedacht.''

Margriet

''Met de camerapil werden poliepen bij mij ontdekt.''

Marlijn Weerdenburg

''Dankzij het bevolkingsonderzoek is mijn vader er nog''

Wolter

''Toen ik de bezorgde blik van de assistente zag, wist ik dat het niet goed zat.''

Peer

''Dit zijn mijn bonusjaren.''

Dit doen wij

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

Group 7 Created with Sketch.

Veelgestelde vragen over darmkanker en het bevolkingsonderzoek

We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden over darmkanker en het bevolkingsonderzoek darmkanker op een rij gezet. We kunnen geen persoonlijke medische adviezen geven en hebben geen artsen in dienst. Voor persoonlijke vragen is ons advies om contact met je huisarts op te nemen. 

bekijk vragen en antwoorden

Colofon

Deze informatie hebben we geschreven in samenwerking met kanker.nl.

Meegewerkt hebben:

  • Stichting Darmkanker Nederland
  • Stomavereniging
  • DCCG
  • NVMDL

Personen:

  • Mensen die darmkanker hebben of hebben gehad
  • Prof. dr. Hans de Wilt, chirurg-oncoloog RadboudUMC
  • Dr. Jeanine Roodhart, internist-oncoloog, UMC Utrecht
  • Dr. Matthijs Kramer, MDL-arts, MUMC+
  • Rachel van Eijk, MDL-arts, DC Klinieken Breda

Laatst herzien:
februari 2023

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Red levens: Teken de petitie

Verlaag het bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar!
teken de petitie