Ken jij de 7 signalen van darmkanker?

Leer alle signalen herkennen

test je kennis

Herken de 7 alarmsignalen

De volgende klachten kunnen wijzen op darmkanker, maar dat hoeft niet. De klachten kunnen ook voorkomen bij andere ziekten dan kanker.

Bloed of slijm in de ontlasting

Bloed of slijm in je ontlasting kan door  darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts. De huisarts kan dan onderzoeken wat de oorzaak is.

Bekijk onze poeptest om te ontdekken wat gezond is én wat niet.

Een verandering in de ontlasting die niet over gaat

Veranderende ontlasting kan door darmkanker komen. Bijvoorbeeld vaker of minder vaak naar de wc moeten dan normaal. Of de ene keer diarree, daarna verstopping en dan weer diarree. Ook als je ontlasting er anders uitziet dan je gewend bent, kan dit door darmkanker komen.

Minder zin in eten

Een verminderde eetlust is een van de alarmsignalen van darmkanker. Maar minder eetlust kan ook met iets anders te maken hebben, zoals stress of andere (darm) aandoeningen.

Buikpijn of buikkramp

Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld met je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben. Zo kan je last hebben van verstopping of iets verkeerds hebben gegeten. Ook kan buikpijn komen door ernstige aandoeningen zoals een chronische darmontsteking (IBD), coeliakie of galstenen.

Loze aandrang

Loze aandrang kan ook een symptoom zijn van darmkanker. Je voelt dan dat je moet poepen, maar er komt geen ontlasting.

Afvallen zonder oorzaak

Door darmkanker kan je afvallen. Je verliest gewicht zonder te weten waarom. Dat kan komen door de tumor in je darmen.

Vermoeidheid die niet overgaat (door bloedarmoede)

Door een tumor in je darmen kan je bloed verliezen. Door dit bloedverlies kan je last krijgen van bloedarmoede. Door bloedarmoede kan je moe en duizelig worden.

Deze klachten kunnen te maken hebben met darmkanker, maar ook een andere oorzaak hebben. Ga naar de huisarts als je je zorgen maakt. Of als een van deze klachten na twee weken niet over is. Of als de klachten steeds terugkomen.

Wanneer naar de huisarts?

Hoe eerder de diagnose darmkanker wordt gesteld, hoe meer kans er is op volledige genezing. Als je klachten hebt die op darmkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan. En zit er bloed in je ontlasting? Dan is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan.

Als je regelmatig darmklachten hebt

Iedereen heeft wel eens last van darmklachten of problemen met de stoelgang. Als deze klachten regelmatig terugkomen, of langer dan twee weken aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als je ouder bent dan 50 jaar en je voor het eerst darmklachten hebt, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Als darmkanker vaker voorkomt in je familie

Als meerdere mensen in jouw familie een vorm van darmkanker hebben of hebben gehad, is er een kans dat de darmkanker erfelijk is. Deze kans is ook aanwezig als één familielid op (zeer) jonge leeftijd darmkanker krijgt. Als je ongerust bent of darmkanker in jouw familie erfelijk is, kan je dit met jouw huisarts bespreken.

Als je ongerust bent

Samen met de huisarts kan je bespreken of jouw ongerustheid terecht is. De huisarts is er ook om jouw onrust weg te nemen.

De huisarts luistert naar je klachten en onderzoekt je. Soms doet de huisarts een rectaal toucher: een onderzoek via de anus (het poepgat). Bij dit onderzoek voelt de huisarts met een vinger in de anus om de binnenkant van de endeldarm te onderzoeken.

Als het nodig is, stuurt de huisarts je door naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) in het ziekenhuis.
Lees meer over de onderzoeken naar darmkanker.

Group 7 Created with Sketch.

Veelgestelde vragen over darmkanker en het bevolkingsonderzoek

We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden over darmkanker en het bevolkingsonderzoek darmkanker op een rij gezet. We kunnen geen persoonlijke medische adviezen geven en hebben geen artsen in dienst. Voor persoonlijke vragen is ons advies om contact met je huisarts op te nemen. 

bekijk vragen en antwoorden

Dit doen wij

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

Colofon

Deze informatie hebben we geschreven in samenwerking met kanker.nl.

Meegewerkt hebben:

  • Stichting Darmkanker Nederland
  • Stomavereniging
  • DCCG
  • NVMDL

Personen:

  • Mensen die darmkanker hebben of hebben gehad
  • Prof. dr. Hans de Wilt, chirurg-oncoloog RadboudUMC
  • Dr. Jeanine Roodhart, internist-oncoloog, UMC Utrecht
  • Dr. Matthijs Kramer, MDL-arts, MUMC+
  • Rachel van Eijk, MDL-arts, DC Klinieken Breda

Laatst herzien:
februari 2023

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Red levens: Teken de petitie

Verlaag het bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar!
teken de petitie