De 5 lekkerste recepten voor groene smoothies
Dat sommige smoothies soms verborgen dikmakers bevatten, kon je al eerder lezen. Evenals de 5 beste tips om je smoothie voortaan gezonder te maken. Alles wat je ervoor nodig hebt is een blender en een frisse dosis inspiratie. Laten wij dat laatste nu voor je hebben, met deze lekkere recepten voor groene smoothies!
In groene smoothies gaat altijd een groene bladgroente. Het stofje 'chlorofyl' in de bladgroenten zorgt voor de groene kleur. Chlorofyl lijkt op hemoglobine wat in ons bloed zit; het wordt dan ook wel eens het 'bloed van de planten' genoemd. Voorbeelden van geschikte bladgroenten voor in smoothies zie je hieronder.
Wil je je eigen favoriete smoothie-recepten gezonder maken, vervang dan steeds iets meer van het fruit door één of meerdere van deze groenten!
Tip
Vervang steeds iets meer van het fruit door één of meerdere groenten!
Het basisrecept voor een smoothie
- Was/schil je groente en fruit en snijd het in stukjes
- Doe het in de blender
- Doe er een paar scheuten water bij
- Blend tot je smoothie mooi glad is
- Voeg eventueel nog water toe voor de gewenste dikte (soepdikte en eten met lepel is het beste!)
5 groene smoothie recepten
Variëren kan uiteraard eindeloos, maar om jouw groene-smoothie-ervaring tot een succes te maken helpen we je graag een handje met deze recepten. In onderstaande recepten staat bij de groente steeds een lage en een hoge hoeveelheid vermeld. Als je nog niet gewend bent aan groene smoothies kun je het beste beginnen met de lage hoeveelheid en het stap voor stap opbouwen naar de hoogste hoeveelheid. Ook handig als je jouw vriend(in) of kinderen stiekem wat meer groente wilt geven. En wil je er nog meer bladgroenten in doen, dat mag altijd!
Gemiddeld leveren onderstaande smoothies in deze hoeveelheden 6 gram vezels. Dat is al 1/5 van wat je nodig hebt op een dag. Qua calorieën zitten ze rond de 200 kcal. Die met avocado zit wat hoger, omdat dit een vette vrucht is maar wel met hele goede vetten! Ons advies: varieer volop met de smoothies die je neemt want elke soort groente, fruit, kruid heeft weer zijn eigen goede stofjes. En vergeet vooral niet zelf volop te experimenteren. Er zijn veel leuke 'groene smoothie' boeken en ook op internet is veel inspiratie op te doen.
Recept 1
- 1 banaan
- 125 gram zwarte bessen (evt. diepvries)
- 50-100 gram spinazie
- paar takjes munt
- water naar behoefte
9,2 gram vezel/195 kcal
Recept 2
- 2 mango’s
- 50-100 gram andijvie
- 1 stengel bleekselderij
- 1 eetlepel pompoenpitten
- water naar behoefte
6,7 gram vezel/240 kcal
Recept 3
- halve avocado
- 125 gram aardbeien
- 1 sinaasappel (zonder schil en 'wit' van de schil)
- 50-100 veldsla
- 2 eetlepels haver- of quinoavlokken
- water naar behoefte
12,2 gram vezel/440 kcal
Recept 4
- 75-150 gram paksoi
- 1 peer of friszure appel
- trosje druiven
- 1 eetlepel sesamzaad
- water naar behoefte
5,5 gram vezel/215 kcal
Recept 5
- halve verse ananas
- 1 of 2 baby Romaine sla
- handje krulpeterselie
- 2 eetlepels haver- of quinoavlokken
- water naar behoefte
7,6 gram vezels/190 kcal
Varieer in jouw smoothie volop met:
- Andijvie
- Boerenkool
- Chinese kool
- Eikenbladsla
- Groen van wortels, radijsjes, broccoli en rode bieten
- Paksoi
- Postelein
- Raapsteeltjes
- Romaine-sla (knapperige slasoort als krop te koop)
- Bleekelderij (stengels)
- Snijbiet (oude groente, heeft niets met ‘bietjes’ te maken)
- Spinazie
- Veldsla
- Waterkers