Verrot gezond: dit is wat gefermenteerd eten voor je doet

Verrot en gezond? Dat lijkt een onmogelijke combinatie, die je snel associeert met die rotte appel op je fruitschaal.  Maar nee, verrot kan ook gezond zijn, namelijk in de vorm van fermenteren; een methode om je groente en fruit gecontroleerd te laten ‘rotten’. Fermenteren is hip door de smaken die je ermee kunt maken. Maar ook kan het veel goeds voor je spijsvertering betekenen. Daarom gingen wij langs bij Christian Weij, fermentatiegoeroe en schrijver van het boek ‘Verrot lekker’. Zijn nieuwste boek heet ‘Verrot gezond’.

Verrot-Gezond-Cover-241x300

Van ‘Verrot lekker’ naar ‘Verrot gezond’

Jaren geleden begon Christian met fermenteren vanwege de lekkere smaken die je er mee kunt maken. In Nederland bleek hij de enige te zijn met deze unieke kennis en kunde. Dit mondde uit in zijn eerste boek ‘Verrot lekker’, een praktisch doe- en kookboek om de eerste kneepjes van het fermenteervak te leren. Van moestuinder tot topkok, allemaal lezen ze zijn boek en volgen ze zijn workshops. Maar nu ook de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding steeds meer aan het licht komen, lijkt fermenteren populairder dan ooit. In zijn nieuwste boek ‘Verrot gezond” combineert hij recepten met de nieuwste inzichten op het gebied van gezondheid.  Zoals het inzicht dat je darmbacteriën ontzettend belangrijk zijn om je goed te voelen en gezond te blijven.

Fermenteren, wat is dat eigenlijk?

Veel producten die we dagelijks gebruiken zoals koffie, kaas en brood zijn gefermenteerd. Maar ook kun je zelf groente, fruit, graan en zuivel fermenteren. Christian: “Fermenteren betekent eigenlijk dat je groente en fruit gecontroleerd laat rotten.  En daar heb je niet veel meer voor nodig dan zout, water, steriele potten en tijd. Bacteriën doen de rest. Neem bijvoorbeeld zuurkool; om dit te maken wordt er zout toegevoegd aan witte kool. Hierdoor kan de melkzuurbacterie als enige overleven. Deze bacterie zet suikers om in melkzuur, een belangrijke stof voor je darmen.”

fermentatie-pot

Wat maakt fermenteren gezond?

Door fermentatie komen er bacteriën vrij; ook wel probiotica genaamd. Probiotica zijn goede darmbacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Ze kunnen bijdragen aan de balans van het microbioom, ook wel darmflora genoemd.  Deze miljarden beestjes in de darm helpen ons om onze weerstand op peil te houden en helpen onze darmen bij de vertering van voedsel. Dit doen ze door o.a slechte stoffen zoals suikers af te breken. Elk soort gefermenteerd voedsel heeft haar eigen unieke bacteriën met ieder verschillende functies. Christian: “Bacteriën uit melkkefir zijn bijvoorbeeld heel goed in het verteren van lactose en allerlei andere suikers. Dat is het mooie van de natuur dat gunstige bacteriën goed tegen zuur kunnen, omdat ze die zuren vaak zelf maken. Alles wat kwaad kan, kan niet tegen zuur. Probiotica overleven dus de enorm zure maag. In onze dikke darm is het bijvoorbeeld ook lichtzuur, daar hebben onze melkzuurbacteriën een belangrijke rol in.

Zo belangrijk zijn onze darmbacteriën

Christian; “Uit vele onderzoeken blijkt dat er duidelijk een relatie is tussen darmbacteriën en onze complete gezondheid, maar hoe het precies zit weten we nog niet. Ieders microbioom is namelijk uniek. Maar waar we vroeger dus dachten dat alle bacteriën slecht voor ons waren, weten we inmiddels dat het tegengestelde waar is. Het wordt juist steeds meer duidelijk dat hoe meer soorten bacteriën je in je darmen hebt, hoe gezonder je bent. Het is dan ook belangrijk om goed voor je darmbacteriën te zorgen. Dit doe je door o.a veel vezels te eten. Hier voed je je darmbacteriën mee, waardoor ze hun werk optimaal kunnen doen. “

illustratie_microbioom

Wat is de rol van deze goede bacteriën?

De levende 'goede' bacteriën uit gefermenteerd voedsel veroveren een plekje in de darm. Zij helpen om je voedsel af te breken en je darmen gezond te houden. Door al deze 'hulptroepen' worden meer plekjes in de darm bezet door goede bacteriën, waardoor er geen 'kwade' bacteriën op die plekken kunnen gaan wonen. Christian maakt daarbij de vergelijking met een restaurant. "Als een leeg restaurant vol zit met mensen dan kun je er niet eten, maar is het restaurant leeg, dan kun je er wel gaan zitten eten. Dus als je darmen vol zitten met goede bacteriën, blijft er minder ruimte over voor de kwade bacteriën."

Moeten we nu allemaal gaan fermenteren?

Christian lacht: “Nee, dat is niet nodig. Het is vooral belangrijk om te zorgen dat je meer levende bacteriën binnen krijgt. Elke dag yoghurt eten is bijvoorbeeld al een hele goede stap. Mensen die bijvoorbeeld altijd uit pakjes en zakjes eten, altijd water uit de fles drinken, hun voedsel verhitten of nooit rauwkost eten, krijgen nagenoeg nooit levende bacteriën binnen. En terwijl dat nu juist zo belangrijk is voor een goede darmgezondheid. Als je elke dag bijvoorbeeld een glas melkkefir drinkt krijg je al zoveel soorten bacteriestammen binnen, dat is al een geweldige stap.”

Doe de spijsverteringstest

Je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid.

Doe de test
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer