- Maak groenten het hoofdingrediënt: maak groenten het hoofdingrediënten van je maaltijd. Bijvoorbeeld in een roerbakgerecht met veel groenten of in een stamppot waar je meer groenten toevoegt dan aardappelen.
- Voorbereiding is key: bereid groenten van tevoren voor en bewaar ze in de koelkast, zodat ze gemakkelijk te grijpen zijn als je trek hebt. Snijd ze in stukjes voor een snelle gezonde snack. Denk hier aan komkommer, wortels, bleekselderij of paprika in stukjes.
- Voeg meer groenten toe aan recepten: voeg extra groenten toe aan gerechten die je lekker vindt, zoals pasta, soepen of stoofschotels.
- Groenten als tussendoortje: gebruik groenten als gezonde tussendoortjes. Denk aan groentesnacks zoals worteltjes, selderij, komkommer en paprika. Lekker om te combineren met hummus of een yoghurtdipje.
- Probeer verschillende bereidingswijzen: probeer groenten op verschillende manieren te bereiden om te variëren met smaak en textuur. Er is zoveel meer dan koken. Denk aan roosteren, stomen, grillen, bakken of rauw eten.
- Eet groenten als voorgerecht: begin je maaltijd met een groentesoep of salade als voorgerecht. Of bereid altijd een bakje met rauwe groenten zoals een paar plakjes komkommer of tomaatjes voor bij de maaltijd. Zo eet je makkelijker meer groenten tijdens het eten.
- Varieer en kies voor nieuwe groenten: probeer verschillende soorten groenten uit en kies niet altijd voor dezelfde groenten. Wees creatief!
Groenten en fruit
Groente en fruit; iedereen weet dat ze gezond voor je zijn. Maar om er iedere dag voldoende van binnen te krijgen kan soms best een uitdaging zijn. Er bestaan vele verschillende soorten groenten en fruit. Het zijn eetbare delen van planten, zoals bladeren van spinazie, stengels van de bleekselderij of broccoli. Bij fruit is dit net zo en zijn er veel verschillende soort en maten, zoals appels, sinaasappels, bananen, druiven, meloenen en tomaten.
Lees meer
Hoeveel per dag?
Het advies is om elke dag minimaal 250 gram groenten en 200 gram fruit te eten. Het tweede advies is om lekker veel te variëren in de soorten groenten en fruit. In een banaan zitten weer andere voedingsstoffen dan in appels of druiven, en in broccoli zitten weer andere stoffen dan in witlof of tomaten.
Hoe gezond zijn groenten en fruit?
Groenten en fruit leveren vezels, die heel belangrijk zijn voor je spijsvertering. Elke groente- en elk fruitsoort heeft daarnaast zijn eigen kwaliteiten. De ene soort bevat veel vitamine C of is rijk aan ijzer, terwijl de andere soort boordevol antioxidanten zit. Er is niet één bepaalde groenten of fruit die alles bevat wat je nodig hebt. Het is daarom belangrijk om lekker veel te variëren.
Rijk aan vezels
Groenten en fruit zijn rijk aan vezels. Die zijn weer goed voor de bacteriën die in je darmen leven, ook wel je microbioom genoemd. Een gezond microbioom helpt onder andere bij het gezond houden van de darmwand en het ondersteunen van het afweersysteem.
Eet er lekker veel van
Groenten en fruit bevatten veel gezonde voedingsstoffen en toch maar weinig calorieën. Daarom mag je er ook zoveel van eten!
Beschermende werking
Wie dagelijkse veel groenten en fruit eet, heeft een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Groenten en fruit bieden bijvoorbeeld bescherming tegen darmkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten of een beroerte. Hoe dat precies werkt, is nog niet duidelijk. Het gaat waarschijnlijk om een combinatie van alle goede voedingsstoffen in groenten en fruit, zoals vezels, vitamines en mineralen.
Tips om meer groenten en fruit te eten
Het kan soms best lastig zijn om iedere dag 200 gram fruit en 250 gram of meer groenten te eten. Kleine verandering in gewoontes kunnen je helpen om meer fruit en groenten te eten.
Tips om meer groenten te eten
Tips om meer fruit te eten
Recepten met groenten en fruit
Zijn groenten en fruit een duurzame keuze?
Over het algemeen wordt het eten van groenten en fruit gezien als duurzaam. Helemaal als je het vergelijkt met vlees of zuivel. Groenten en fruit hebben over het algemeen een lagere voetafdruk. Dit kan verschillen per soort. Onze tip is om bewust te winkelen en te kiezen voor (biologische) lokaal producten als dat mogelijk is en om voedselverspilling tegen te gaan.