Van groenteburger tot peulvruchtenpasta: wij namen ze onder de loep

De laatste tijd zijn met groente verrijkte producten een ontzettende hype. In de supermarkt vind je nu onder andere groentepizza's en broodjes, groenteburgers en peulvruchtenpasta's. Dat lijkt allemaal erg gezond, zeker omdat de meeste mensen het lastig blijven vinden om voldoende groente te eten. Maar hoeveel groente zit er eigenlijk in deze producten? Zijn ze gezonder en/of vezelrijker dan hun volkoren alternatief? Wij zochten het voor je uit.

Die kleurtjes ogen erg gezond

Het toevoegen van groente zorgt natuurlijk voor leuke kleurtjes. Je kunt zien dat de groente die genoemd wordt ook daadwerkelijk in het product zit, waardoor het product meteen een stuk gezonder lijkt. Helaas is dit niet altijd zo. Het goede van deze initiatieven is dat het wat bijdraagt aan de groenteconsumptie en (soms) een beetje aan de vezelinname. Maar is deze groentekeuze vezelrijker dan de volkoren keuze? Dat is niet altijd zo.

Groente pizzabodems en groentebroodjes

Hoeveel vezels bevatten deze producten?

Ondanks dat er groente is verwerkt in deze producten en je daarmee dus al een stapje de gezondere kant uit zet, bevatten deze producten niet veel vezels. Dit komt doordat de producten in de meeste gevallen gemaakt worden met witte bloem, wat in tegenstelling tot volkorenmeel weinig vezels bevat. De kleine hoeveelheid toegevoegde groente (van 25-75 gram) is in elk geval wel een extraatje op de teller. Alle beetjes helpen als het om het behalen van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente gaat. Hier onder vind je een tabel waarin verschillende pizzabodems met elkaar vergeleken worden.

Waar moet ik dan voor kiezen?

Wanneer je een vezelrijke keuze wilt maken kun je de groentebroodjes en groente-pizzabodems helaas het best laten liggen. In plaats van een groentebroodje kun je kiezen voor een volkorenbroodje (ongeveer 9 gram vezels per 100 gram) met schijfjes groente belegd. Een goed alternatief voor de groente-pizzabodems zijn twee belegde volkoren wraps met wat groentes en bijvoorbeeld mozzarella. Twee volkorenwraps bevatten samen namelijk al bijna het dubbele aan vezels vergeleken met de groentepizzabodem, namelijk ongeveer 6,5 gram per 100 gram. Je kunt natuurlijk ook een volkoren pizzabodem maken, gebruik hiervoor een mix uit de supermarkt of maak hem zelf.

Witte pizzabodem tomaat (per portie van 250 g) Pizzabodem met courgette (per portie van 180 g) Pizzabodem met bloemkool (per portie van 180 g) Mix voor pizzabodem volkoren (per portie van 150 g)
Vezels 5 g 5,8 g 4,3 g 9 g

"Wanneer je wel kiest voor een groentedeegproduct, kun je je vezels binnen krijgen door deze vezelrijk te beleggen met bijvoorbeeld een spread van peulvruchten (zie hier onder voor een easy peasy receptje) en een handje zaden en/of pitten. Die zorgen ook voor een lekkere extra crunch!"

Tip: easy peasy pestospread

Vermaal 150 g doperwten met twee eetlepels (verse) pesto tot een pestospread voor 2 pizzabodems.

Pizza met pesto

Groenteburgers

Om een goed beeld te krijgen van hoeveel groente er in een groenteburger zit hebben we de vegetarische groenteburgers/groenteschijven van een aantal huismerken en A-merken in Nederlandse supermarkten vergeleken. Deze burgers bevatten tussen de 55 gram en de 65 gram groente per burger (van 100 gram).

Hoeveel groente en vezels deze burgers bevatten is erg relatief. Het hangt namelijk erg af van waarom je deze burger consumeert. Doe je dat om vlees te vervangen? Vlees bevat geen groenten of vezels, dus ten opzichte van vlees krijg je met een groenteburger zeker meer groente- en vezels binnen. Wanneer je echter een groenteburger wilt eten om je groenteconsumptie of vezelconsumptie te verhogen dan bestaan er vezelrijkere alternatieven. Zoals een salade met kiemgroenten of een goed gevulde soep op basis van groente.

En hoe zit het dan met die peulvruchtenpasta?

Bij peulvruchtenpasta ligt het een beetje anders. We vergeleken rode linzen penne met volkoren penne. De volkoren variant bevat 7 gram vezels per 100 gram, de peulvruchtenvariant 6 gram. Dit is dus geen groot verschil. Het grote verschil tussen deze beide pasta's zit 'm in het eiwitgehalte, dit is namelijk flink wat hoger in de peulvruchtenvariant. Wanneer je plantaardig eet, kan peulvruchtenpasta dus een goede eiwitbron zijn. Wanneer je gerecht al een goede eiwitbron bevat kan je toch het best kiezen voor volkoren pasta, dit heeft namelijk wat meer bite dan de peulvruchtenpasta.

Tip

Welke pasta je ook kiest, maak je maaltijd klaar met lekker veel groentes zodat je je dagelijkse vezelbehoefte haalt!

En de peulvruchtenrijst?

Het voedingsvezelgehalte van zilvervliesrijst varieert van 3 tot 6 gram per 100 gram. Tot onze grote verbazing bevat peulvruchtenrijst meer! Namelijk ongeveer 8 gram per 100 gram. De peulvruchtenrijst is wel iets papperiger dan zilvervliesrijst. Deze heeft dus, net als de peulvruchtenpasta, iets minder bite dan zilvervliesrijst. Dit kan ongewenst zijn, maar in het geval van rijst soms juist ook gewenst! Deze rijst leent zich namelijk perfect voor een vezelrijke risotto.

Conclusie: laat je niet misleiden

De supermarkt staat propvol met producten met leuke groentekleurtjes. Realiseer je wel dat dit niet altijd de meest gezonde en/of vezelrijke optie is. Bij twijfel, check het etiket! Met de 100% volkoren varianten van deze producten zit je in elk geval altijd goed! En wanneer je toch een keertje zin hebt in een broodje of een pizza, is een (zelfgemaakte) groentevariant in elk geval een betere keuze dan een witte variant, maar blijft de volkoren variant het meest vezelrijk.

Bron: Maag Lever Darm Stichting, auteur: Lisa Dorsman

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer