Een luchtig gesprek: vezels en winderigheid
We doen het allemaal, maar we praten er liever niet over. Juist ja: winderigheid. En dat terwijl je gemiddeld zo'n 10 scheten per dag laat. Hoe komt dat? Wat kun je tegen winderigheid doen? En spelen vezels een rol in de vorming van darmgassen? Wij zochten het uit. En geven je een aantal tips, zodat het ook jou voor de wind kan gaan.
Hoe ontstaan winden?
Lucht in ons maagdarmstelsel kan daar op twee manieren gekomen zijn. Een eerste vorm is lucht van buiten: de lucht die we inslikken tijdens het eten of drinken. Daarnaast is er lucht van binnen. Deze lucht wordt geproduceerd door onze darmbacteriën als ze voedingsstoffen afbreken. Hierbij gaat het vooral om de voedingsstoffen die niet in de dunne darm worden verteerd. Deze voedingsstoffen komen aan in de dikke darm. In de dikke darm zijn veel bacteriën te vinden. Deze bacteriën breken de voedingsstoffen af en bij dit proces komen gassen vrij. En ja, die hebben een uitlaat nodig.
Voor de wind – inhouden of niet?
Is het schadelijk als je winden inhoudt? Niet direct: het levert geen ernstige gezondheidsproblemen op. Wel is het verstandig om naar je lichaam te luisteren. Het inhouden van winden kan namelijk klachten veroorzaken, zoals rommelingen in de buik, een opgeblazen gevoel en darmkrampen.
Doe de spijsverteringstest
Je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid.
Doe de testDe relatie tussen vezels en winden
Vezels zijn bijvoorbeeld voedingsstoffen die onverteerd in de dikke darm aankomen. Ze worden dus afgebroken door de bacteriën in de dikke darm. En daarbij kan gas vrijkomen. Als je plotseling meer vezels gaat eten, moeten je darmen daar even aan wennen. Het kan zijn dat ze dan wat extra gassen produceren en je wat meer last krijgt van winderigheid.
Maar voordat je denkt dat je dan beter vezels kunt vermijden; vezels zijn heel belangrijke stoffen. In combinatie met voldoende vocht en beweging, leveren ze juist een bijdrage aan het gezond houden van je spijsvertering.
Let op
Voordat je denkt dat je dan beter vezels kunt vermijden; vezels zijn heel belangrijke stoffen. In combinatie met voldoende vocht en beweging, leveren ze juist een bijdrage aan het gezond houden van je spijsvertering.
10 tips bij winderigheid
- Eet gezond en regelmatig; sla geen maaltijden over.
- Kies voor vezelrijk voedsel. Maar pas wel op: ga je in één keer van witbrood en witte rijst naar alleen maar zilvervlies en volkorengranen, dan kan het zijn dat het 'gas in je darmen' even toeneemt. Rustig opbouwen is dus het advies. Zo hebben je darmen de tijd om hier aan te wennen. Lees hier tips van de diëtist over hoe je het slim aanpakt als je meer vezels wilt eten.
- Eet rustig en kauw goed. Als je schrokt, is de kans groter dat je meer lucht inslikt.
- Praat ook niet teveel tijdens het eten. Zo slik je geen onnodige lucht in.
- Drink voldoende. Dat helpt om verstopping te voorkomen. Bij verstopping is vezelrijke voeding belangrijk, maar zorg ervoor dat je daarbij minimaal 2 liter vocht per dag inneemt. Verstopping kan namelijk gepaard gaan met winderigheid.
- Vermijd producten die voor extra gasvorming zorgen, zoals koolzuurhoudende frisdranken, en bier. Ook lightproducten kunnen boosdoeners zijn, met name omdat zoetstoffen als sorbitol, xylitol en maltitol kunnen leiden tot winderigheid.
- Ook kan het verminderen van de hoeveelheid peulvruchten, koolsoorten, uien en prei helpen. Dit zijn echter ook belangrijke vezelrijke producten. Probeer ze dus nog steeds wel af en toe te eten. En laat je darmen even aan deze producten wennen.
- Stop met kauwgom en roken. Daarbij is de kans namelijk groot dat je veel lucht inslikt. Ook als je drinkt met een rietje, slik je ongemerkt veel lucht in.
- Vermijd stress en beweeg voldoende.
- En tot slot: blijf je last houden van winderigheid, een opgeblazen gevoel, rommelige darmen of ontlastingsproblemen? Neem contact op met je huisarts.
Een vezelrijk voedingspatroon kan bijdragen aan het behouden of krijgen van een gezond gewicht. Varieer dus volop met vezelrijke voeding! Ben je benieuwd naar wat een vezelrijke keuze is? Bekijk dan de vezelmeter. Of download onze gratis minigids over vezels voor een flinke dosis tips en receptinspiratie.