Dr. Frits Koning: "Samen gaan we coeliakie voorkómen"

Dr. Frits Koning (Leids Universitair Medisch Centrum) doet al ruim 25 jaar onderzoek naar coeliakie. "De wetenschap heeft ons de afgelopen jaren veel nieuwe inzichten gebracht. Zo weten we nu welke reactie er precies plaatsvindt in het lichaam bij coeliakiepatiënten. Met die kennis in het achterhoofd is het nu tijd voor een volgende fase: krachten bundelen, zodat we coeliakie in de toekomst kunnen voorkómen." Een doel dat hij, samen met landelijke artsen, onderzoekers, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en de Maag Lever Darm Stichting wil bereiken.

“Coeliakie kan het leven van patiënten enorm belemmeren. Los van een levenslang streng glutenvrij dieet, ervaren veel patiënten een sociale belemmering en heel uiteenlopende lichamelijke klachten.”

“Daarnaast lopen (aanstaande) ouders met de vraag rond: ‘Wat als mijn kind ook coeliakie krijgt?’”, vertelt Dr. Koning.

Ontstaan van coeliakie

“We geloven niet dat het ontstaan van coeliakie een kwestie van pech is. Sterker nog: coeliakie is een erfelijke ziekte. Tegelijkertijd weten we dat 30% van de Nederlanders drager is van het gen dat coeliakie kan veroorzaken maar slechts 1% van hen ontwikkelt de ziekte ook echt.”

"Hoe komt het dat de één wel coeliakie ontwikkelt en de ander niet? Oftewel: wat is de trigger die ervoor zorgt dat coeliakie daadwerkelijk tot uiting komt? Samen met alle betrokken partijen gaan we daar de vinger op leggen, zodat we gerichte oplossingen kunnen vinden die het ontstaan van coeliakie kunnen voorkomen."

Nieuwe fase

Dr. Koning gaf het al aan: dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we steeds meer over de reactie die in het lichaam plaatsvindt bij patiënten met coeliakie. Het afweersysteem reageert bij hen heel heftig op een ongevaarlijke stof: gluten, eiwitten die in tarwe, gerst en rogge voorkomen. Gluten zit daarom in heel veel voedingsmiddelen. Een strikt glutenvrij dieet is nu de enige echte oplossing. Daarnaast is de ziekte onomkeerbaar, we kunnen het niet genezen; een levenslang glutenvrij dieet is dus noodzakelijk. En dat brengt ons weer terug op de hamvraag: hoe kunnen we voorkómen dat iemand coeliakie ontwikkelt zodat dat glutenvrije dieet niet meer nodig is?’

"Je kunt het vergelijken met een grote puzzel die we samen leggen: naast kennis over de reactie in het lichaam, is er al veel bekend over de factoren die coeliakie mogelijk ‘uitlokken’. Naast genetische (erfelijke) factoren, kun je daarbij denken aan omgevingsfactoren, de westerse leefstijl en de balans in ons microbioom – de verzamelnaam voor alle bacteriën die voornamelijk in onze darmen leven. Er zijn aanwijzingen dat een bepaalde afwijking in dit microbioom kan samenhangen met het ontstaan van coeliakie. Naast het genetische effect, geeft een moeder haar microbioom door aan haar kinderen en dit zou een domino-effect kunnen hebben. Dat domino-effect willen we stoppen."

Van patiënt tot lab

"De samenwerking tussen artsen, onderzoekers, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en de Maag Lever Darm Stichting zorgt ervoor dat we de krachten van alle partijen bundelen. En dat is essentieel om deze grote uitdaging met succes te volbrengen. Het fijne in deze samenwerking met artsen, onderzoekers én patiënten is dat we alle perspectieven mee kunnen nemen. Want naast het voorkomen van coeliakie, levert het onderzoek veel inzichten in hoe we patiënten in de nabije toekomst verder kunnen helpen. Dat is heel belangrijk, want daar waar veel andere wetenschappelijke studies nog wat verder afstaan van de patiënt, draagt dit onderzoek bij aan een directe verbetering voor vele patiënten", aldus Dr. Koning.

"Als wetenschapper heb ik maar één ambitie: coeliakie de wereld uit. En ja: dat is nog een lange weg te gaan. Wel kunnen we nu al gericht onderzoeken hoe we coeliakie kunnen voorkomen. Dit is hét grote vraagstuk waarmee we aan de slag gaan; we gaan grote plannen waarmaken. We kunnen niet van start zonder financiering. Iedere steun is daarom welkom. Kom je samen met ons in actie en help je mee om coeliakie te kunnen voorkomen?"

'Als wetenschapper heb ik maar één ambitie: coeliakie de wereld uit. We gaan gericht onderzoek doen naar de ziekte, om het ontstaan van coeliakie in de toekomst te kunnen voorkomen. En daar is jouw steun voor nodig!'

Help je mee?

schoen Created with Sketch.

Kom in actie

Laat je sponsoren tijdens een sportieve uitdaging of verkoop je eigen werk.

kom in actie
Stroke 1 Created with Sketch.

Doneer online

Doneer direct online voor meer onderzoek naar coeliakie.

doneer

Coeliakie patiëntverhalen

Dana

''Soms waag ik toch een gokje met eten en dan word ik ziek. Dat is echt balen. De ziekte is soms ook zo onvoorspelbaar.''

Emmanuel

''Als ik geen coeliakie zou hebben, zou dat mijn leven veel makkelijker maken. Ik ben makelaar en de hele dag onderweg. Tussendoor snel een broodje halen is er niet bij.''

Marijne

''Het was een bijzonder moment: hand in hand kwam ik met mijn vader over de finish, onze droom.''

Jan-Frens en Tirza

''Glutenvrij eten in Oeganda was een verrassing.''

Thymen

''Ik wil laten zien dat je ook met coeliakie alles kunt bereiken.''

Gezin Boriichuk

''In Oekraïne bakte ik heel veel glutenvrij. Daar maakte ik foto’s van. Die deelde ik met andere leden van onze Coeliakievereniging daar.''

Samenwerken om coeliakie te voorkomen

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS), Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) én landelijke coeliakieartsen en -onderzoekers bundelen hun krachten met maar één doel: grip krijgen op coeliakie. Zodat we coeliakie in de toekomst kunnen voorkomen, en op korte termijn al verbetering voor vele patiënten bereiken.
Lees hier meer over deze samenwerking.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Speel mee met Staatsloterij en steun MLDS.

Kies nú voor automatisch meespelen dan:
• Krijg je een gratis Staatslot t.w.v. €17,50 cadeau
• Doneert Staatsloterij €20 aan de Maag Lever Darm Stichting
ja, ik word abonnee