Veelgestelde vragen

Medische vragen

Wij kunnen geen persoonlijke medische adviezen geven en hebben geen artsen in dienst. Voor persoonlijke medische vragen kun je het beste terecht bij je (huis)arts, de (huis)arts heeft het meeste inzicht in jouw persoonlijke situatie. Wel kunnen we je op weg helpen. Hier kun je lezen met welke medische vragen je waar terecht kunt.

Over de MLDS

Wat doet de Maag Lever Darm Stichting?

Onze droom is een gezonde spijsvertering voor iedereen. Om dit te realiseren, werken we via drie routes. Deze drie routes zijn als volgt:  

Route 1:  bewustwording en bewondering

Je spijsvertering is van levensbelang. Maar nog lang niet iedereen begrijpt hoe de spijsvertering voor je werkt en wat ze voor je kan betekenen. Je spijsvertering hangt samen met ziekte en gezondheid: ze is de bron van je afweersysteem en werkt samen met je brein. Wij willen dat iedereen de kracht van de spijsvertering leert kennen als motor van je gezondheid.  

Route 2:  precies op tijd

Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.  

Route 3:  samen strijden 

Wij strijden voor een gezonde spijsvertering. Ook als er geen genezing mogelijk is, als je spijsvertering helaas je vijand geworden is. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden en met donateurs. 

Lees meer over ons

Is de Maag Lever Darm Stichting een patiëntenvereniging?

Nee, de Maag Lever Darm Stichting is geen patiëntenvereniging, maar een gezondheidsfonds. Zij behartigt de belangen van spijsverteringspatiënten in algemene zin, door bijvoorbeeld contacten met artsen, maar ook  door contacten met patiëntenverenigingen. De Maag Lever Darm Stichting probeert de doelstellingen van de aangesloten patiëntenverenigingen zoveel mogelijk te ondersteunen. Dit doet zij door een aantal keren per jaar overleg te hebben en diverse voorlichtingsactiviteiten en activiteiten voor lotgenotencontact (mede) te financieren.

Is de Maag Lever Darm Stichting een door het CBF 'Erkend Goed Doel'?

Ja, de Maag Lever Darm Stichting een door het CBF ‘Erkend Goed Doel’.

Met de Erkenning laten organisaties zien dat ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Aan een Erkend Goed Doel kun je gerust geven omdat je ervan uit kunt gaan dat de organisatie daadwerkelijk bijdraagt aan een betere wereld, zorgvuldig omgaat met elke euro, verantwoording aflegt en zich onafhankelijk laat controleren door Toezichthouder CBF. Voor meer  informatie: www.cbf.nl.

Transparantie in één oogopslag: Het CBF-Erkenningspaspoort
Het CBF-Erkenningspaspoort toont op een eenduidige en neutrale wijze de belangrijkste informatie van een Erkend Goed Doel. Transparantie in één oogopslag dus. Het paspoort bevat zowel kwalitatieve informatie over de doelstelling en activiteiten van de organisatie als financiële kengetallen. Deze laatste zijn door Toezichthouder CBF gevalideerd. Bekijk hier het erkenningspaspoort van de MLDS.

Heeft de Maag Lever Darm Stichting een ANBI-status?

Ja, de Maag Lever Darm Stichting heeft een ANBI-status. Over de ANBI-status lees je hier meer.

Over wetenschappelijk onderzoek

Welke onderzoeken worden door de Maag Lever Darm Stichting gefinancierd?

Kan ik geld doneren voor wetenschappelijk onderzoek naar een door mijzelf te kiezen aandoening?

Het is mogelijk om geld te doneren voor een specifiek project dat door de Maag Lever Darm Stichting goed beoordeeld is. Neem contact op om te bekijken of er een project bij zit wat je aanspreekt.

Kan ik zelf meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Onderzoek met gezonde vrijwilligers wordt vooral gedaan via onderzoekscentra die daarin gespecialiseerd zijn. Deze werven meestal mensen op eigen manieren. Als je patiënt bent, kan je arts vragen of je mee wil doen aan een klinisch onderzoek. Je kunt ook zelf aan je arts vragen of er klinische onderzoeken zijn waar je aan mee kan doen. Soms kun je je zelf aanmelden. Lees hier meer over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek.

Wat is de deadline voor het indienen van een vooraanmelding voor de jaarlijkse subsidierondes voor onderzoek?

Alle informatie over de jaarlijkse subsidierondes vind je hier.

Geeft de Maag Lever Darm Stichting subsidie voor het drukken van een proefschrift?

Het drukken van proefschriften wordt alleen gefinancierd als de promovendus is aangesteld op een door ons gesubsidieerd project en dit is opgenomen in de projectbegroting.

Kan de Maag Lever Darm Stichting ons symposium sponsoren?

De Maag Lever Darm Stichting beschikt over onvoldoende budget om symposia, congressen of andere initiatieven te sponsoren, die niet genoemd staan in de subsidiewijzer.

Wat voor wetenschappelijk onderzoek doen jullie?

De Maag Lever Darm Stichting voert zelf geen wetenschappelijk onderzoek uit, maar financiert elk jaar de beste onderzoeksprojecten die bij ons worden ingediend. Hier kun je meer lezen over onze rol bij wetenschappelijk onderzoek.

Waarom geven jullie zoveel geld uit aan het financieren van wetenschappelijk onderzoek?

Wij willen met het toekennen van subsidies het verschil maken voor de patiënten. En streven ernaar om projecten te financieren die directe effecten in de klinische praktijk hebben. Wetenschappelijk onderzoek maakt het mogelijk om daadwerkelijk veranderingen voor patiënten te bewerkstelligen. Daarmee is het een belangrijke manier om onze missie te vervullen.

Steun de Maag Lever Darm Stichting met een gift

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

Over doneren en fondsenwerving

Werven jullie donateurs aan de deur?

Ja.

Gelukkig steunen veel mensen ons al in het bereiken van onze missie. Tegelijkertijd is er meer geld nodig en weten we dat er nog veel meer mensen zijn die ons ook willen steunen. Daarom werven we ook nieuwe donateurs huis-aan-huis. Dat is voor ons een belangrijke inkomstenbron waarmee we meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk maken.

Daarom kom je in sommige plaatsen in Nederland wervers van de Maag Lever Darm Stichting tegen. Dit doen zij aan de deur. Zij gaan graag het gesprek aan en geven informatie over het werk van de Maag Lever Darm Stichting. Ook zullen zij vragen om een maandelijkse donatie.

Wij hebben toestemming gekregen van de overheid om ook tijdens een lockdown deur aan deur donateurs te werven. Onze wervers zullen ten alle tijden voldoende afstand houden en dragen een mondkapje. Daarnaast hoeft er tijdelijk geen handtekening op het tablet gezet te worden om een donatie te bevestigen. Zo kun je ons zonder risico op een besmetting toch steunen.

Je herkent deze wervers aan een jas met ons logo, een tablet en legitimatiebewijs. Meer informatie hierover vind je op de pagina Werving aan de deur.

Doneren via een QR-code

De QR-code wordt steeds vaker gebruikt als makkelijke manier om een betaling te doen of een website te bezoeken met een mobiel apparaat. De code kan gescand worden met de camera van je mobiele apparaat, je bankieren app of QR-scanner. Een QR-code is een soort barcode. De letters QR staan voor Quick Respons.
We zetten de QR-code momenteel o.a. in voor de collecte, maar plaatsen hem ook steeds meer op brieven. Voor betalingen bestaat er een QR-code van Tikkie, maar ook van iDEAL.

Waarom staat er een andere IBAN (bijvoorbeeld Deutsche Bank) op mijn afschrift?

Allereerst: Geen zorgen, jouw donatie komt via deze rekening in zijn geheel op onze eigen rekening terecht.

Voor donaties via onze website en QR-iDEAL betalingen maken we gebruik van betaal-organisaties die een rekening van Deutsche Bank Nederland als tussenrekening hebben. Zij nemen al het betaalverkeer van iDeal, Card en PayPal voor ons uit handen. Je hoeft je dus niet druk te maken om de betrouwbaarheid van dit rekeningnummer.

  • Voor online donaties via onze website of donaties via de QR-code op een brief/mailing komt er op je afschrift het volgende te staan: NL56 DEUT 0265 1864 20 met als naam: ‘Maag Lever Darm Stichting by Buckaroo’.
  • Via de QR-code van de collecte komt er op je afschrift het volgende te staan: NL76RABO 0302692231 met als naam: Maag Lever Darmstichting via CM Payments

Hoe kan ik informatie zoals adreswijziging, e-mailadres of andere wijzigingen doorgeven?

Je kunt wijzigingen doorgeven via: info@mlds.nl.

Hoe zeg ik mijn donatie op?

Hier vind je meer informatie over het opzeggen van je donatie.

Over de collecte

Wanneer is jullie collecteweek?

Op onze collectepagina staat altijd de actuele collecteweek genoemd. Hier kun je ook meer informatie over de collecte vinden.

Hoe kan ik mij aanmelden als vrijwilliger?

Je kunt je hier direct online aanmelden of contact opnemen met 033-75 23 555 of e-mail: collecte@mlds.nl.

Hoe kan ik informatie zoals adreswijziging, e-mailadres of andere wijzigingen voor de afdeling collecte doorgeven?

Je kunt wijzigingen doorgeven via: collecte@mlds.nl.

Ik ben telefonisch benaderd door de Maag Lever Darm Stichting, hoe komen jullie aan mijn telefoonnummer?

De Maag Lever Darm Stichting probeert regelmatig nieuwe vrijwilligers te werven. Je telefoonnummer hebben wij uit andere bestanden verkregen. Ze zijn niet in onze database opgeslagen.

Er staat buiten jullie collecteweek iemand van de MLDS voor de deur, kan ik dat vertrouwen?

We mogen als Maag Lever Darm Stichting maar 1 week in het jaar collecteren. Wanneer dat is, kun je op onze collecte pagina lezen. Uitzondering hierop zijn gemeenten die Goede Doelen Weken hebben. In dat geval wordt er in jouw buurt slechts 1 week per jaar gecollecteerd voor verschillende goede doelen tegelijkertijd.

Staat er buiten de collecteweek iemand van de Maag Lever Darm Stichting voor je deur? Hoogstwaarschijnlijk is dit dan iemand die vaste donateurs voor ons werft. Je herkent deze wervers aan een jas met ons logo, een tablet en legitimatiebewijs. Meer informatie hierover vind je op de pagina Werving aan de deur.

Vertrouw je het niet? Vraag altijd om het legitimatiebewijs. Zowel collectanten als wervers moeten dat bij zich dragen.

Toch iets doorgeven of vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen.

Contact

Andere vraag? Neem gerust contact met ons op!

contact
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Geef en genees!

Steun belangrijk onderzoek naar de behandeling van colitis ulcerosa.
doneer nu