Dr. John Penders: "We hopen dat we door dit onderzoek PDS kunnen gaan voorspellen of eerder ontdekken"

Kunt u iets over uzelf en uw werk vertellen?

"Mijn naam is John Penders en ik ben 45 jaar. Ik woon in de buurt van Maastricht en werk in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), op de afdeling Medische Microbiologie. Samen met mijn collega’s onderzoek ik het microbioom van ons lichaam. Dat zijn alle micro-organismen die op en in ons lichaam leven en die zo belangrijk zijn voor onze gezondheid. Ik heb mijn opleiding in Maastricht gedaan en heb daarna ook nog gewerkt in Berlijn en California. Kort geleden ben ik benoemd tot hoogleraar."

Wat vindt u interessant in uw werk?

“Ik hou mij vooral bezig met epidemiologie, dat is onderzoek naar het voorkomen van ziekte bij grote groepen mensen. Maar ik voel mij ook heel erg thuis in het laboratorium. Ik word vooral blij van de combinatie tussen die grote epidemiologische onderzoeken en het bestuderen van de microscopisch kleine bacteriën in en op ons lichaam. Het microbioom is fascinerend, omdat het zo veel effect heeft op onze gezondheid. We ontdekken ook nog steeds nieuwe soorten en functies in het microbioom, er is steeds wat nieuws te ontdekken.”

U doet onderzoek naar het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Kunt u uitleggen wat dit onderzoek precies inhoudt?

“Het onderzoeksproject heet “Binnenstebuiten”. We willen onderzoeken hoe darmbacteriën kunnen helpen om het Prikkelbare Darm Syndroom vroegtijdig op te sporen. Een aantal jaar geleden hebben we 2000 reizigers via reizigersvaccinatieklinieken in Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg gevraagd om ontlasting af te staan en een vragenlijst in te vullen. Dit waren allemaal mensen die naar landen buiten Europa gingen. We wisten namelijk al dat een deel van de mensen die een darminfectie oplopen in het buitenland, uiteindelijk PDS ontwikkelt. Bij terugkomst in Nederland  hebben we deze reizigers opnieuw gevraagd om ontlasting in te leveren en een vragenlijst in te vullen, en daarna nog een paar keer. Op deze manier konden we onderzoeken wie van deze reizigers een darminfectie hebben gehad en wie er daarna PDS-klachten ontwikkelden. We brengen alle aanwezige bacteriën in kaart. Als we bacteriën vinden die te maken hebben met PDS, dan halen we die er uit en gaan we daarmee verder werken. We bekijken bijvoorbeeld hoe deze bacteriën effecten hebben op de beweeglijkheid van de darm, of dat ze bijvoorbeeld diarree veroorzaken. Zo kunnen we mogelijke PDS-klachten verklaren.

We bekijken dus het hele microbioom van de mensen die na een darminfectie PDS klachten ontwikkelden en wie niet. Daarmee kunnen we de vraag beantwoorden: waarom ontwikkelt de ene persoon na een darminfectie wel PDS en de andere persoon niet? We ontdekken daarmee wie er meer vatbaar is voor PDS, en wie minder en welke rol het microbioom speelt."

Wat hoopt u uiteindelijk te ontdekken?

“Het doel van het onderzoek is inzicht krijgen in de ontwikkeling van PDS. We hopen een microbioomprofiel te vinden dat PDS kan voorspellen of vroeg kan aantonen. Dat is dan een biomarker voor PDS. Als we zo’n biomarker vinden, kan dat ons helpen bij het eerder en beter diagnosticeren van PDS. Maar het kan ons ook helpen bij het vinden van leefstijlaanpassingen bij PDS. Dus het helpt niet alleen bij de diagnose, maar uiteindelijk ook bij de behandeling.

Vroeger kreeg iemand pas de diagnose PDS als andere ziekten, zoals de ziekte van Crohn, waren uitgesloten. Inmiddels stellen artsen de diagnose PDS op basis van de klachten. In principe werkt dit prima, maar nog steeds kan de zoektocht naar een diagnose en vooral een passende behandeling lang, vermoeiend en soms zelfs onbevredigend zijn. Een objectieve marker zou heel goed helpen om subgroepen van PDS  op te sporen en hen de juiste behandeling te bieden. De best passende behandeling kan namelijk voor iedere patiënt met PDS weer anders zijn.

Dit onderzoek is uniek. We kunnen door dit onderzoek bij reizigers PDS al bij de bron ontdekken, nog voordat mensen hun leefstijl of voeding aanpassen. Daardoor hebben we hele pure resultaten. We weten dat de beginnende PDS na een darminfectie echt samenhangt met de verandering in het microbioom bij reizigers. Daarmee kunnen we eindelijk ontrafelen wat de rol is van het microbioom bij PDS. Dit onderzoek is nog nooit zo gedaan, en al helemaal niet op zo’n grote schaal. We werken met 2000 reizigers en hebben ruim 10.000 ontlasting monsters.”

Naomi

''Ik denk dat de kwaliteit van leven van mensen met PDS enorm verbeterd kan worden als er meer kennis is.''

Waarom is het belangrijk dat de donateur geld geeft voor dit onderzoek?

“PDS is een aandoening die bij heel veel mensen voorkomt, maar waarvan we eigenlijk nog heel weinig weten. Het is niet alleen maar ‘een beetje buikpijn’: de klachten kunnen heel ernstig zijn. Bij een grote groep mensen heeft het echt effect op het dagelijks leven. Zij kunnen niet normaal naar werk of school, en dat heeft een behoorlijke impact. Toch gaat er maar weinig onderzoeksgeld naar PDS en dat is niet terecht. Juist omdat er nog zoveel kennis ontbreekt over deze aandoening, kunnen we door onderzoek grote stappen maken. Het zou fantastisch zijn als we een beter diagnose kunnen stellen en een gerichte behandeling kunnen realiseren.“

Dit onderzoek steunen? Doneer hier

De MLDS werkt samen met de PDSB. De belangenvereniging voor mensen met PDS. Kijk voor meer informatie op www.pdsb.nl.

logo pdsb
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Geef en genees!

Steun belangrijk onderzoek naar de behandeling van colitis ulcerosa.
doneer nu