Ontwikkelen en testen van een app voor personen met leververvetting (NAFLD) om te ondersteunen in het aanpassen van de leefstijl
Het onderzoek
Waarom is dit onderzoek belangrijk?
Wereldwijd heeft meer dan 25% van de bevolking leververvetting (NAFLD). NAFLD wordt veroorzaakt door de Westerse leefstijl die gekenmerkt wordt door ongezonde voeding en weinig beweging. NAFLD kan evolueren naar niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), leverfibrose, levercirrose en leverkanker en leidt tot het ontstaan en verergeren van diabetes en hart- en vaatziekten. Wanneer NAFLD op tijd wordt opgespoord en behandeld kan de lever volledig genezen. Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is verandering van leefstijl. Gewichtsverlies leidt tot afname van leververvetting en het omkeren van de ziekte. En daarmee zorgt het ook voor een verbetering in kwaliteit van leven en gerelateerde aandoeningen.
Wat is het doel van dit onderzoek?
Ontwikkelen en testen van een applicatie voor personen met NAFLD ter ondersteuning van de zelfregie in het aanpassen van de leefstijl.
Wat gaan de onderzoekers doen?
De eerste versie van de appbevat info over de volgende elementen:gezonde voeding en gebruik van een digitaal voedingsdagboek, gezond bewegen, gezond gewicht, gerichte informatie over NAFLD en NAFLD health games.
De app zal worden vergeleken met de standaardzorg in een studie bij 200 personen met NAFLD en fibrose. De belangrijkste uitkomst is een gewichtsverlies van 5% na 1 jaar. Andere uitkomsten zijn vermindering van vet in de lever, verbetering van kwaliteit van leven, app-tevredenheid en leefstijlveranderingen gemeten met vragenlijsten.
Wat zijn de verwachte resultaten?
Dit project zal een app opleveren voor het ondersteunen van NAFLD patiënten in het verbeteren van hun leefstijl. De app helpt patiënten om met kennis, gemak en vertrouwen om te gaan met hun gezondheid in relatie tot NAFLD. In de toekomst worden geïndividualiseerde modules toegevoegd die gericht zijn op de gerelateerde aandoeningen. De stip op de horizon is een verlaging in de prevalentie van NAFLD met economische gezondheidswinst op lange termijn.
Tussentijdse resultaten
De eerste versie van de Happi NAFLD lever app kwam in het begin van de zomer in 2021 beschikbaar. Uitgebreide informatie over leververvetting vormt de basis voor de verschillende onderdelen in de E-Health app om leefstijlverandering op individuele basis vorm te kunnen geven.
Er worden de volgende categorieën in de app aangeboden:
Mijn gezondheid
Mijn medicatie
Mijn consulten
Mijn uitslagen
Mijn berichten
Het hoofdscherm Mijn gezondheid zal de volgende parameters bevatten:
gezonde voeding door middel van een digitaal voedingsdagboek met verwijzingen naar achtergrondinformatie over voeding en recepten.
gezond bewegen via connectie met ingebouwde gezondheidsapplicaties in iOS en Android.
gezond gewicht (BMI)
Er wordt momenteel door de onderzoekers gewerkt aan een versie 2.0. Het onderdeel calorieberekening zal worden verbeterd en de interactieve aspecten zal worden uitgebreid en aangepast aan de hand van feedback. Aan de app zullen ook nog educatieve spelletjes worden toegevoegd (serious gaming).
Het eindresultaat
Wordt nog verwacht.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Orgaan: Lever Aandoening: NASH / NAFLD Titel project: Ontwikkelen en testen van een app voor personen met leververvetting (NAFLD) om te ondersteunen in het aanpassen van de leefstijl Projectleider: Ger Koek Instantie: Maastricht Universitair Medisch Centrum Gestart in: 2021 Looptijd: 2 jaar Status: Lopend
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?
In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling.
Kan ik in contact komen met de onderzoeker?
Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst.
Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?
Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.
Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek
In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.
Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.
De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek.
Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen.
Samen strijden
Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.
Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.