Orgaan: Lever
Aandoening: aangeboren leveraandoeningen
Titel project: Onderzoek ter verbetering van de neurologische ontwikkeling van kinderen met een aangeboren leverafwijking
Projectleider: Janneke Bruggink
Instantie: Universitair Medisch Centrum Groningen
Gestart in: 2016
Looptijd: 4,5 jaar
Status: Afgerond
MLDS route: Samen strijden
Onderzoek ter verbetering van de neurologische ontwikkeling van kinderen met een aangeboren leverafwijking
Het onderzoek
Het eindresultaat
Het onderzoek laat zien dat zowel bij kinderen met galgangatresie die gevolgd zijn vanaf diagnose tot kleuterleeftijd als kinderen met galgangatresie op schoolleeftijd, de neurologische ontwikkeling en met name hun motorische ontwikkeling gestoord is vergeleken met gezonde leeftijdsgenoten.
Ook zien de onderzoekers dat een kwart van deze kinderen naar speciaal onderwijs gaan t.o.v. 2,4% in de gezonde Nederlandse populatie. De oorzaak hiervoor is onduidelijk en er lijken meerdere factoren bepalend te zijn, maar de oorzaak ligt in ieder geval deels al aan het begin van de ziekte.
Verder hebben de onderzoekers ook gekeken naar de kwaliteit van leven van deze kinderen en hun ouders. Op basisschoolleeftijd zien ze dat kinderen met galgangatresie een lagere kwaliteit van leven ervaren t.o.v. leeftijdsgenoten. Ook ervaren moeders van kinderen met galgangatresie meer angstklachten vergeleken met de norm. Dit benadrukt dat er bij de behandeling en follow-up van kinderen met galgangatresie ook aandacht moet zijn voor neurologische ontwikkeling en kwaliteit van leven.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Samen strijden
Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten