Orgaan: Darmen
Aandoening: Coeliakie
Titel project: Het ontwikkelen van een bloedtest om coeliakie beter te kunnen diagnosticeren
Projectleider: Hetty Bontkes
Instantie: Amsterdam Universitaire Medisch Centrum – locatie AMC
Gestart in: 2019
Looptijd: 2 jaar
Status: Lopend
Het ontwikkelen van een bloedtest om coeliakie beter te kunnen diagnosticeren
Het onderzoek
Het eindresultaat
De onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld waarmee met hoge waarschijnlijkheid een uitspraak kan worden gedaan over de diagnose coeliakie. Dit bij mensen die op basis van (buik)klachten, zonder tussenkomst van een arts, zijn gestart met een glutenvrij dieet. Dankzij deze test kan de diagnose coeliakie gesteld worden, zonder een langdurige blootstelling aan een hoge hoeveelheid gluten. Dit is met name bij mensen die minder dan 5 jaar een glutenvrij dieet gebruiken. De juiste diagnose van coeliakie is van belang voor goede medische zorg en begeleiding van een diëtist.
Ook draagt deze test bij aan het uitsluiten van coeliakie. Zo wordt niet-coeliakiepatiënten een duur en mogelijk schadelijk dieet bespaard en kan mogelijk de juiste diagnose alsnog worden gesteld. Tenslotte kan deze niet-invasieve test mogelijk in de toekomst helpen bij het stellen van de diagnose coeliakie (zonder dat een endoscopie nodig is) bij nieuwe volwassen coeliakiepatiënten die nog wel gluten gebruiken, maar lager antistoffen hebben.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Op tijd erbij
Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten