Orgaan: Niet aan één orgaan gerelateerd
Aandoening: Chronische buikklachten na operatie
Titel project: Een nieuwe ‘kijk’ op chronische buikklachten na operaties van het spijsverteringskanaal
Projectleider: Richard Ten Broek
Instantie: Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen
Gestart in: 2019
Looptijd: 2 jaar
Status: Lopend
Een nieuwe 'kijk' op chronische buikklachten na operaties van het spijsverteringskanaal
Het onderzoek
Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
Jaarlijks ontwikkelen 30.000 patiënten in Nederland chronische buikpijn na een operatie voor een aandoening van de maag, lever of darm. In ongeveer 50% is de oorzaak van de klachten de aanwezigheid van verklevingen, Verklevingen zijn een soort littekens binnenin de buik. Dit wordt ook wel inwendig littekenweefsel genoemd.
CineMRI is een nieuwe vorm van MRI waarmee inwendig littekenweefsel vastgesteld kan worden. Daardoor is een persoonlijke en betere behandeling van de verklevingen mogelijk. De interpretatie van CineMRI vereist helaas veel kennis en tijd. Om CineMRI breder beschikbaar te maken, ontwikkelden de onderzoekers in dit project hulpmiddelen die de interpretatie ondersteunen. Hier kwamen twee methodenuit; één op basis van beeldregistratie en één op basis van deep learning,. De methode op basis van beeldregistratie bleek slechts een beperkt toegevoegde waarde te hebben in de diagnostiek. De methode op basis van deep learning was veelbelovend en wordt doorontwikkeld.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Samen strijden
Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten