Wat is PSC

Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC) is een aandoening waarbij de grotere galwegen in en buiten de lever ontstoken zijn. Primair betekent dat de oorzaak van de aandoening onbekend is. Scleroserend wil zeggen dat er sprake is van vernauwing van de galwegen door ontsteking en verlittekening. Door deze vernauwingen kunnen de galwegen soms verstopt raken. Als dit gebeurt, ontstaat er galstuwing (cholestase) in de lever. Dit betekent dat de afvalstoffen die in de galvloeistof zitten, zich ophopen, wat leverschade kan veroorzaken. Uiteindelijk kan dit leiden tot levercirrose. Ook kunnen in de niet afgevoerde gal bacteriën groeien, wat kan zorgen voor een infectie. PSC komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en kan op elke leeftijd voorkomen, met een piek rond het 40ste levensjaar. Ook kinderen kunnen PSC krijgen.

De lever

De lever maakt galvloeistof. Deze wordt via de galwegen afgevoerd naar de galblaas. De galblaas geeft het af aan de dunne darm waar gal nodig is voor de vertering van vet. Galvloeistof die gemaakt wordt, komt eerst in heel kleine afvoerkanaaltjes in de lever zelf terecht. Deze kanaaltjes komen samen in steeds grotere kanaaltjes (de galwegen). Buiten de lever komen deze galwegen samen in grote galwegen en de galgang die op de dunne darm uitkomt.

Oorzaak van PSC

De oorzaak van PSC is niet bekend. Het is duidelijk dat de ontsteking niet door een bacterie wordt veroorzaakt. Wel kan er later een infectie met bacteriën ontstaan als gal niet goed kan wegstromen. Het vermoeden bestaat dat PSC een auto-immuunziekte is. Dit betekent dat het immuunsysteem (afweersysteem) antistoffen maakt tegen eigen lichaamscelen. In dit geval tegen de cellen van de galwegen. PSC komt vaker voor bij mensen met een chronische darmontsteking, zoals de colitis ulcerosa, en of auto-immuun hepatitis.

Klachten bij PSC

In het begin krijg je van PSC niet of nauwelijks klachten. Wanneer er ontstekingen in de galwegen ontstaan, kan de doorstroming van galvloeistof belemmerd zijn. Dit wordt ook wel galstuwing genoemd. Door galstuwing en/of ontstekingen in de galwegen kunnen onderstaande klachten ontstaan:

  • Moeheid
  • Jeuk
  • Geelzucht
  • Koortsaanvallen
  • Pijn in de rechterbovenbuik 
  • Vetdiarree

Door een tekort aan galvloeistof in de dunne darm kunnen problemen ontstaan met de vetvertering. Hierdoor kan je last krijgen van vetdiarree.

PSC-patiënten hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van galblaas- en galwegenkanker. Maar de kans is klein dat het zich ontwikkelt.

Diagnose van PSC

PSC wordt meestal vastgesteld door een bloedonderzoek of een beeldvormend onderzoek. In zeldzame gevallen wordt er een biopt genomen.

Bloedonderzoek

Eerst wordt vaak een bloedonderzoek gedaan om de leverwaarden te controleren. Verhoogde leverwaarden kunnen wijzen op een verminderde galafvoer. Daarnaast kan getest worden op de aanwezigheid van auto-antistoffen (p-ANCA). Door een tekort aan gal in de darmen kan vettige diarree ontstaan. Dit kan leiden tot een tekort aan calcium en vetoplosbare vitamines (A, D, E en K). Deze vitamines kunnen niet meer goed opgenomen worden doordat het vet niet goed verteerd wordt. Een tekort kan door een bloedtest getest worden.

MRI

Afwijkingen in de galwegen kunnen zichtbaar worden op een echo of een speciale MRI-scan (MRCP). Bij verdenking van PSC wordt vaak een MRCP gemaakt. Op de beelden zijn vernauwingen en verwijdingen van de galwegen te zien.

Leverbiopsie

Bij een leverbiopsie neemt de arts een klein stukje weefsel van de lever weg. Ook wel een biopt genoemd. Het biopt wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht. Hoewel een biopsie soms helpt om PSC vast te stellen, wordt dit zelden gedaan vanwege de risico’s en omdat bloedonderzoek en een MRI vaak al voldoende zijn. 

Endoscopisch onderzoek (ERCP)

In sommige gevallen is endoscopisch onderzoek (ERCP) nodig. Hierbij gaat de arts met een flexibele slag via de mond naar de galwegen en maakt beelden met een contrastmiddel. Soms neemt de arts weefsel af om te onderzoeken. Een ERCP wordt zelden gebruikt om PSC vast te stellen. Dit vanwege het risico op complicaties. Het wordt wel gedaan als er sprake is van galwegverstopping of een vermoeden van galwegkanker.

Behandeling van PSC

Er bestaat helaas geen goede behandeling voor PSC. Wel zijn er behandelingen om klachten te verminderen.

Medicijnen
Het medicijn ursodeoxycholzuur kan wel een gunstig effect hebben op de leverwaarden en mogelijk op het ziektebeloop. Ursodeoxycholzuur is een galzuur, dat van nature in de gal voorkomt. Het lijkt de galwegen te beschermen.

De behandeling bestaat verder uit op het verminderen van de klachten. Er zijn medicijnen tegen jeuk of voedingssupplementen om vitaminetekorten te voorkomen of te behandelen. 

ERCP
Als galvloeistof niet goed doorstroomt, kan de arts een ERCP uitvoeren. Tijdens een ERCP kan de arts met een ballonnetje de galwegen oprekken of een buisje (stent) plaatsen om de galstroom te verbeteren.

Levertransplantatie
In uiterst gevallen wordt overgegaan tot een levertransplantatie. Dit is bijvoorbeeld wanneer vernauwingen in de galwegen klachten geven die niet via medicijnen of ERCP op te lossen zijn. Een andere reden voor transplantatie is als door PSC-verlittekening (cirrose) van de lever ontstaat en de lever daardoor niet meer goed werkt.

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

ERN RARE LIVER - NL ondertiteling

Tips en adviezen bij PSC

Klachten die vaak voorkomen bij PSC zijn jeuk, vermoeidheid en een minder goede nachtrust door de klachten. Gelukkig zijn er enkele tips om hiermee om te gaan. Ook kunnen leefstijltips helpen om klachten te verminderen.

Tips bij klachten

  • Jeuk
    • Een veel voorkomende klacht is jeuk. Er zijn verschillende opties om de jeuk te verminderen. Zo zijn er medicijnen die je kan krijgen. Overleg met je arts de mogelijkheden.

  • Vermoeidheid
    • Je kan last hebben van vermoeidheid. Je kan hierdoor niet altijd meer doen wat je voorheen deed. Luister naar je lichaam en neem rust wanneer je dit nodig hebt. Praat hierover met mensen om je heen voor meer begrip.

      • Plan rustmomenten: Plan rustmomenten gedurende de dag, vooral na inspannende activiteiten.
      • Regelmatig slaapschema: Probeer een regelmatig slaapschema aan te houden om voldoende nachtrust te krijgen
      • Vraag om hulp: Mocht je veel last hebben van vermoeidheid en weet je niet goed wat je eraan kan doen? Neem dan contact op met je huisarts voor tips en adviezen.

Voeding en leefstijl tips

  • Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk
    • Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappelen, noten en zaden. Dagelijks heb je 30 tot 40 gram vezels nodig. Weten hoe je vezelrijk kan eten? Lees hier alles over vezels.

  • Wees voorzichtig met vette voeding
    • Omdat PSC de galstroom kan belemmeren kunnen vetten minder goed verteerd worden. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals vettige ontlasting. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals die in vis, noten en pitten en eet liever niet te veel van vet vlees, koek of snacks.

  • Zorg voor geen tekort aan vitaminen en mineralen
    • Een tekort aan galvloeistof kan leiden tot verminderde opname van vetoplosbare vitamines (A, D, E, K). Het nemen van supplementen van deze vitamines, evenals calcium kan nodig zijn. Vraag bij je arts na welke suppletie je eventueel nodig hebt.

  • Eet eiwitten en koolhydraten als energiebron in plaats van vetrijke producten
    • Kies gezonde en voedzame eiwitrijke en koolhydraatrijke producten zoals bonen en linzen of volkorenproducten.

  • Eet vaker kleine maatlijden verdeeld over de dag
  • Drink geen alcohol
    • Het advies is om geen alcohol te drinken. Ook kleine hoeveelheden zijn niet goed voor je spijsverteringsorganen. Geen alcohol drinken is het gezondst.

  • Heb je vragen over je hoe je nu gezond en volwaardig kan eten? Neem dan contact op met een diëtist. Je kan een verwijzing via je (huis)arts vragen.
  • Beweeg voldoende
    • Bewegen is voor iedereen gezond. Als je last hebt van vermoeidheid of pijn kan bewegen of sporten een grotere uitdaging zijn. Kijk wat wel lukt en welke sporten of activiteiten je leuk vindt. En luister naar je lichaam.

  • Probeer stress te verminderen
    • Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Stress kan klachten verergeren en vermoeidheid vergroten. Probeer iets te vinden wat helpt om de stress te verminderen of hoe je hiermee om kan gaan. Wat helpt je ontspannen? Is dat even naar buiten gaan, muziek luisteren, een boek lezen, yoga of ademhalingsoefeningen.

  • Rook niet
    • Roken is ongezond voor de spijsverteringorganen. Het advies is om te stoppen met roken.

Patiëntenvereniging

Zicht op zeldzaam
Een overzicht van alle Nederlandse patiëntenorganisaties en fondsen en de expertisecentra voor zeldzame aandoeningen vind je op de website ‘Zicht op zeldzaam’. De organisaties staan per aandoening gebundeld. Hier vind je ook Kwaliteitsdocumenten over de zorg voor zeldzame aandoeningen, ontwikkeld door de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP).

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
Dr. Matthijs Kramer, MDL-arts, MUMC+ (NVMDL)


Laatst herzien:
oktober 2024

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Speel mee met Staatsloterij en steun MLDS.

Kies nú voor automatisch meespelen dan:
• Krijg je een gratis Staatslot t.w.v. €17,50 cadeau
• Doneert Staatsloterij €20 aan de Maag Lever Darm Stichting
ja, ik word abonnee