vezelrijk lunchen met pds

Als je PDS hebt, weet je waarschijnlijk hoe belangrijk het is om voldoende vezels binnen te krijgen. Maar dat kan soms een uitdaging zijn, omdat bepaalde vezelrijke producten je klachten kunnen geven. Hoe zorg je dan toch voor een vezelrijke lunch? Met de volgende zes tips kom je een heel eind. Deze tips houden rekening met producten die mogelijk klachten kunnen geven. Maar let altijd goed op of er geen ingrediënt tussenstaat die je minder goed kan verdragen.

1. Maak een salade

Een vezelrijke salade is een uitstekende keuze voor de lunch. Kies bijvoorbeeld voor een quinoa bowl met ingrediënten als spinazie, wortels, komkommer, paprika (zo’n 40 gram), macadamia’s of pecannoten en een scheutje olijfolie toe. Voeg wat verse kruiden toe zoals peterselie of bieslook voor extra smaak. En varieer met verschillende soorten groente naar keuze. Houd het totaal aantal noten op ongeveer 25 gram, dat is een handje vol. Quinoa of boekweit zijn beide goede basis ingrediënten voor een vezelrijke salade.

2. Vervang je boterham door een wrap

Op zoek naar een alternatief voor een boterham? Kies voor een volkoren, glutenvrije wrap. Of voor een volkoren speltwrap als je spelt goed kan verdragen. Beleg het met feta, spinazie, komkommer en geraspte wortel. Wraps zijn niet alleen lekker, maar ook makkelijk mee te nemen.

3. Havermout muffins bakken

Maak vezelrijke havermout muffins met ingrediënten zoals havermout, eieren, lactosevrije melk, bakpoeder, vanille-extract en een beetje ahornsiroop. Deze muffins zijn niet alleen lekker maar ook vezelrijk. Je kan ze makkelijk invriezen, zodat je altijd een gezonde snack bij de hand hebt.  

4. Maak een vezelrijke yoghurt bowl

Yoghurt is een goede basis voor een voedzame lunch. Kies bijvoorbeeld voor lactosevrije yoghurt en voeg chiazaad, lijnzaad, een paar aardbeien, en twee eetlepels walnoten of macademia’s toe. Deze combinatie is vezelrijk en eenvoudig om van tevoren klaar te maken. Perfect om mee te nemen naar je werk.

5. Geniet van een vezelrijke groene smoothie

Een smoothie is ideaal om mee te nemen onderweg. Maak bijvoorbeeld een smoothie met spinazie, diepvries fruit zoals bosbessen of een stukje ananas, lactosevrije yoghurt, chiazaad en water. Zo krijg je makkelijk vezels binnen, zonder dat je last krijgt van je buik.

Extra tip: luister naar je lichaam

Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Iedereen met PDS kan anders reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Experimenteer met deze tips en ontdekt wat voor jou het beste werkt. 

Met bovenstaande tips kun je eenvoudig een vezelrijke lunch samenstellen die rekening houdt met je PDS. Zo blijf je genieten van eten zonder vervelende klachten!

Meer nieuws over PDS

Vijf tips voor een zorgeloze vakantie

‘Ik ga op vakantie en ik neem mee…’ Wie heeft het spelletje vroeger niet gespeeld? Zwemkleding, boeken en een tandenborstel gaan allemaal in je koffer. Je PDS kan je helaas niet thuislaten, die gaat ook mee. Vijf tips zodat je toch optimaal van je vakantie kan genieten, ook in het buitenland.

PDS en de behandeling

MDL-arts Daniel Keszthelyi, werkzaam in het Maastricht UMC+, vertelt je meer over hoe je de juiste behandeling vindt die het beste bij je past. Daniel: “Voor patiënten is de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom geen eindpunt, maar een startpunt. Hoe ga je met PDS om? Wat zijn je wensen en doelen? We merken vaak dat patiënten […]

PDS en poeptransplantatie

Aan het woord Rogier Ooijevaar, arts-onderzoeker bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het Amsterdam UMC, locatie VUmc en lid van de werkgroep van de Nederlandse Donor Feces Bank in het LUMC. Hij vertelt waarom mensen met PDS de poeptransplantatie beter niet als heilige graal kunnen zien. Rogier: ‘Als je ziet hoeveel aandacht poeptransplantaties […]

Doneer voor betere zorg en kwaliteit van leven voor PDS patiënten

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer