‘Ik ga op vakantie en ik neem mee…’ Wie heeft het spelletje vroeger niet gespeeld? Zwemkleding, boeken en een tandenborstel gaan allemaal in je koffer. Je PDS kan je helaas niet thuislaten, die gaat ook mee. Vijf tips zodat je toch optimaal van je vakantie kan genieten, ook in het buitenland.

Met PDS ga je minder zorgeloos op vakantie. Je zal een ander ritme aanhouden, gebruik maken van vreemde toiletten, misschien meer onderweg zijn en ander voedsel eten. Met onze tips kan je hopelijk gewoon op pad, zodat je kan profiteren van de therapeutische werking van jouw vakantie op je darmen.

1. Kies je bestemming bewust

Bij de keuze voor je bestemming en soort reis kan je verschillende afwegingen meenemen. Tijdens een georganiseerde reis ben je bijvoorbeeld een stuk minder flexibel om eens een nachtje in een luxe hotel te boeken of een extra dag rust te nemen. Maar denk ook aan de hygiëne. Vooral in landen buiten West-Europa is het kraanwater niet altijd zuiver genoeg om te drinken. Check hier in welke landen je veilig water kunt drinken. Kies sowieso voor gesloten flessen mineraalwater (ook bij het tanden poetsen), of je kan het water koken.

Uiteraard is het niet handig om voedsel te eten waarvan je weet dat het de gevoeligheid van je darmen verergert. Bij veel mensen is dat bijvoorbeeld vet of sterk gekruid eten, cafeïne en alcohol. Eet alleen vlees dat echt gaar is en let zeker bij tropische bestemmingen extra op bij ongeschild fruit, verse fruitsapjes, ijsklontjes, rauwe groenten, onverpakt ijs en eten dat al de hele dag in een vitrine ligt. Desinfecteer je handen meerdere malen per dag. Zo voorkom je voedselvergiftiging.

2. Verdiep je in de lokale eetgewoonten

Probeer liefst vooraf uit welke voeding je wel en niet kunt verdragen, zodat je daar op kan letten tijdens je vakantie. B.v. door met een diëtist te kijken naar voedingsmiddelen die mogelijk klachten geven. Vervolgens kan je vanuit Nederland al uitzoeken welke eetgewoontes in jouw land van bestemming gangbaar zijn. Dat kan je doen door simpelweg wat menukaarten te bekijken van lokale restaurants. Denk bijvoorbeeld aan sojasaus door de rijst in Azië, geen volkorenpasta in Italië, stokbroden en kazen in Frankrijk en vette worstjes, sauzen en sterke thee in Engeland. Wees vervolgens ook niet bang om te vragen sauzen apart te serveren of welke ingrediënten een gerecht bevat of neem je eigen thee mee. Tot slot: schrijf van tevoren al op welke voeding je niet kunt eten in de taal van het land.

3. Neem producten van thuis mee

Als je baat hebt bij bepaalde voeding, neem het dan gewoon mee op reis. Denk bijvoorbeeld eens aan je eigen meel (spelt of boekweit), zilvervliesrijst of een vezelsupplement. Mocht je een voedselvergiftiging oplopen, of heb je last van diarree en uitdroging? Daarvoor kan je extra zout of ORS (Oral Rehydration Salts) meenemen. Dat is vooral belangrijk bij braken, hevig transpireren of koorts. Blijf wel eten, neem bijvoorbeeld crackers of bouillon. Verder kan je Loperamide of Norrit, of lactulosesiroop, magnesiumhydroxide of psylliumvezels meenemen. Neem ook voldoende vochtige toiletdoekjes mee. Je zal tot slot misschien veel gebruik maken van openbare toiletten (zorg dat je weet waar ze zijn!), dus je kan ook doekjes om de toiletbril schoon te maken of toiletbrilbeschermers meenemen van huis.

4. Hou het ritme van thuis aan

Hoe anders het leven op vakantie ook is, probeer zoveel mogelijk hetzelfde ritme aan te houden als je thuis doet. Je lichaam is gebaat bij enige mate van rust, reinheid en regelmaat. En blijf goed vezelrijk eten en voldoende drinken (zeker in warme landen). Hebben ze op je vakantiebestemming alleen maar witbrood, in plaats van je volkorenbrood van thuis? Dan kan een vezelsupplement ook helpen. Hoe dat bij jou uitpakt kun je ook thuis alvast uitproberen. In dit boekje lees je meer over hoe je ook in het buitenland vezelrijk kan eten. Vergeet ook niet om, net als thuis, dagelijks te bewegen. Bewegen is goed voor de werking van de spijsvertering, ook om bijvoorbeeld verstopping te voorkomen. Gelukkig is dat op vakantie vaak goed te doen: wandel elke dag een stukje naar het dorpje, doe eens een fietstocht of huur een kano. Natuurlijk zal je niet altijd in je vaste ritme kunnen blijven, maar je zal zien dat met wat plannen heel veel mogelijk is.

5. Go with the flow

De angst en stress voor reizen gooit vaak meer roet in het eten dan de reis zelf. En het kan zelfs darmklachten in stand houden. Voel je nergens toe verplicht, doe waar je zin in hebt en luister naar je lichaam. Wordt het teveel? Neem een dag rust. Kan je het weer aan? Ga dan lekker door. Met deze tips voorkom je te veel stress; je bent immers overal op voorbereid. Zo kan je optimaal genieten.

Meer nieuws over PDS

Vezelrijk lunchen met PDS: zo doe je dat!

Als je PDS hebt, weet je waarschijnlijk hoe belangrijk het is om voldoende vezels binnen te krijgen. Maar dat kan soms een uitdaging zijn, omdat bepaalde vezelrijke producten je klachten kunnen geven. Hoe zorg je dan toch voor een vezelrijke lunch? Met de volgende zes tips kom je een heel eind. Deze tips houden rekening […]

PDS en de behandeling

MDL-arts Daniel Keszthelyi, werkzaam in het Maastricht UMC+, vertelt je meer over hoe je de juiste behandeling vindt die het beste bij je past. Daniel: “Voor patiënten is de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom geen eindpunt, maar een startpunt. Hoe ga je met PDS om? Wat zijn je wensen en doelen? We merken vaak dat patiënten […]

PDS en poeptransplantatie

Aan het woord Rogier Ooijevaar, arts-onderzoeker bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het Amsterdam UMC, locatie VUmc en lid van de werkgroep van de Nederlandse Donor Feces Bank in het LUMC. Hij vertelt waarom mensen met PDS de poeptransplantatie beter niet als heilige graal kunnen zien. Rogier: ‘Als je ziet hoeveel aandacht poeptransplantaties […]

Doneer voor betere zorg en kwaliteit van leven voor PDS patiënten

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Speel mee met Staatsloterij en steun MLDS.

Kies nú voor automatisch meespelen dan:
• Krijg je een gratis Staatslot t.w.v. €17,50 cadeau
• Doneert Staatsloterij €20 aan de Maag Lever Darm Stichting
ja, ik word abonnee