Eddie gooide het roer om: besmet met het gezond-leven-virus

Eddie (61) weet als geen ander hoe belangrijk een gezonde en bewuste leefstijl is. Hij is fanatiek hardloper, altijd bewust bezig met voeding, trekt er graag met zijn camper op uit en is imker. Daarnaast maakt hij zich als maatschappelijk werker hard om probleemgezinnen verder te helpen. De problematiek die hij daar ziet, komt hem soms maar al te bekend voor. Al probeert hij de schaduw van zijn verleden achter zich te laten. ‘Ik heb in mijn jonge jaren frequent drugs gebruikt. Daar heb ik een hepatitis C infectie aan overgehouden’, vertelt hij openhartig.

‘Een hepatitis C virusinfectie komt veel voor onder spuitende drugsgebruikers en is overdraagbaar door bijvoorbeeld geïnfecteerde naalden. Helaas ben ik er daar in het verleden ook één van geweest’, vertelt Eddie. ‘Met de nadruk op geweest. Want ik heb het roer echt helemaal omgegooid.’

‘Toen ik 15 was, begon ik te experimenteren met drugs en alcohol. Rond mijn 18e was ik flink verslaafd aan heroïne en cocaïne. Waarschijnlijk ben ik in die periode geïnfecteerd, al wist ik dat toen nog niet. Het is een virus dat een ontsteking van de lever veroorzaakt.’ Eddie onderging een intensief afkicktraject, nu zo’n 30 jaar geleden. ‘Eén jaar nadat ik dat afgerond had, wilde ik een marathon lopen. En zo geschiedde: ik liep in een goede tijd de marathon van Enschede. Daarna liep ik nog verschillende andere halve marathons.’ Daar bleef het niet bij. Het roer ging nog veel verder om. ‘Drugs en alcohol gebruikte ik al niet meer, ik ben met voeding veel beter voor mijn lijf gaan zorgen. Ik wist toen nog niet dat ik besmet was met hepatitis C, maar wel dat ik ‘besmet’ was geraakt met het gezond-leven-virus’, grapt hij.

Donor

‘Vijf jaar geleden had mijn zus een donornier nodig. Toen ik mijn nier wilde doneren, werd het virus in mijn bloed ontdekt. Een nier doneren was voor mij dus helaas geen optie. Klachten had ik echter nooit gehad, hooguit wat vermoeidheid. Maar goed, dat zijn we allemaal wel eens moe, dacht ik. Op dat moment werd mijn huisarts op de hoogte gesteld en werd het ook serieus genomen. Mijn vriendin werd gecontroleerd en mijn dochters heb ik geïnformeerd. Besmetting kan via bloed plaatsvinden, dus dan is het belangrijk dat je huisgenoten alert zijn. Zomaar een scheermesje delen kan bijvoorbeeld niet meer.’

Medicatie

Toen hepatitis C werd ontdekt, kreeg Eddie de keuze om wel of geen medicatie te gebruiken. De bijwerkingen daarvan (o.a. mogelijke depressieve gevoelens) wogen voor hem niet op tegenover de voordelen. Hij besloot zich daar dus niet mee te laten behandelen. Totdat hij een tijd geleden benaderd werd met de vraag of hij aan een wetenschappelijk onderzoek wilde deelnemen. Een onderzoek naar een nieuw type medicijn. ‘Daar stond ik voor open’, vertelt hij. ‘Ik ben een aantal keer op gesprek geweest en mijn bloed en lever zijn weer gecontroleerd. Ik startte met gebruik van het medicijn voor de periode van 12 weken. Want ondanks dat de hepatitis C geen klachten opleverde, wilde ik er wel vanaf. Het is toch schadelijk voor de lever. Er is al licht littekenweefsel op mijn lever gezien, wat kan duiden op een beginnende levercirrose.’ Helaas kreeg Eddie ook bij dit medicijn last van depressieve gedachten en gevoelens, een vervelende bijwerking. Gelukkig kwam hij hier steeds goed bovenop.

Eddie heeft over een aantal maanden zijn eindcontrole in het ziekenhuis. De onderzoeken zijn tot nu toe heel hoopgevend: alles lijkt erop dat het virus definitief weg is uit zijn lichaam. ‘Ik sta positief in het leven en doe mijn ding. Ik vul mijn dagen met dingen die ik leuk vind. En maak bewuste keuzes. Ik heb er hard voor moeten werken, maar realiseer me dat ik tot de gelukkige en kleine groep mensen behoor die helemaal uit een drugsverslaving komt’.

Leefstijl en leverziekten

De wilskracht van Eddie is enorm. Niet alleen omdat hij zich van een drugsverslaafde transformeerde tot de man die hij nu is, maar ook de manier hoe hij (onbewust) zijn leverziekte te lijf ging.

Het hepatitis C-virus kan sluimerend aanwezig zijn zonder klachten. Het kan ongeveer tien tot veertig jaar duren voordat iemand die besmet is klachten krijgt. Klachten die kunnen optreden zijn klachten als gevolg van levercirrose.

De lever is een orgaan met een groot zelf herstellend vermogen.. Schade aan de lever kan hersteld worden als de oorzaak wordt aangepakt, zoals medicijnen voor hepatitis C. De lever kan zich genezen of stopt de vorming van nieuw littekenweefsel. Zeker weten doen we het niet, maar het lijkt er op dat Eddie’s wilskracht in gezondheid hem niet alleen van de drugs heeft af geholpen, maar misschien heeft het ook geholpen om het proces van levercirrose te vertragen.

Meer lezen?

Download hier de brochure. 

Lees hier onze online voorlichting over hepatis C.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer