Colitis ulcerosaHoe herken ik het?
Herken de klachten van colitis ulcerosa en de verschillen met de ziekte van Crohn.
Herken de klachten van colitis ulcerosa en de verschillen met de ziekte van Crohn.
De klachten en de ernst van de klachten kunnen per patiënt erg verschillen. Onderstaande klachten komen vaak voor bij colitis ulcerosa:
In enkele gevallen komen ook klachten buiten de darm voor:
Bij circa tien procent van de patiënten met colitis ulcerosa komt PSC (Primaire Scleroserende Cholangitis) voor. Dit is een ontsteking van de galwegen in en buiten de lever. Het beloop van de ziekte kan erg verschillen per patiënt. Sommige mensen hebben bijna nooit klachten, terwijl anderen regelmatig heftige aanvallen krijgen. Zo’n ziekteaanval wordt ook wel een opvlamming of een actieve periode genoemd.
Mensen met een chronische darmontsteking hebben een licht verhoogde kans om darmkanker te krijgen. Dit verhoogde risico begint zo’n acht jaar nadat de diagnose ‘colitis ulcerosa’ is gesteld. Om het risico te verminderen, is het belangrijk dat je regelmatig een controle-onderzoek krijgt. Jouw behandelend arts zal dit met je bespreken.
Download ons gratis online IBD receptenboek, samengesteld met IBD-artsen.
Lees de tips in onze gratis minigids tips over leven met IBD.
Het is onze missie om patiënten met colitis ulcerosa te helpen meer grip te krijgen op hun ziekte en hiermee de kwaliteit hun van leven te verbeteren. Dit doen we door samen te werken met zorgverleners en patiënten en onderzoek te doen naar voeding, vermoeidheid en gepersonaliseerde zorg.
Help ons om € 50.000,- op te halen voor het onderzoek naar de mogelijke genezing van colitis ulcerosa.
Geef en geneesEr lopen op dit moment verschillende onderzoeken die wij financieren die betrekking hebben op colitis ulcerosa:
'Het ultieme doel van de slimme toiletbril is dat we kunnen ingrijpen vóór mensen een opvlamming hebben. Dat de bril bijvoorbeeld ziet dat spinazie een trigger is en het advies geeft een afspraak met een arts te maken of minder van die groente te eten.'
Eva Wentink (projectleider bij imec en OnePlanet Reserach Center)
Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.
In samenwerking met:
Dr. Liesbeth Kager, MDL-arts
Drs. Michelle Sikkens, MDL-arts
Dr. Ellen Witteman, MDL-arts
Laatst herzien:
2017