CoeliakieHoe gaat het verder?
Hoe wordt de diagnose gesteld en welke behandeling bestaat er voor coeliakie?
Hoe wordt de diagnose gesteld en welke behandeling bestaat er voor coeliakie?
Coeliakie wordt vastgesteld met een bloedonderzoek. Een bloedtest kan vaststellen of er antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Bij volwassenen wordt er ook het dunne darmslijmvlies onderzocht. De arts kan de volgende onderzoeken laten uitvoeren;
De behandeling van coeliakie bestaat uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Er zijn geen medicijnen voor coeliakie.
Als je een glutenvrij dieet volgt, zullen de klachten uiteindelijk langzaam verdwijnen. Na enkele weken tot maanden voel je je al een stuk beter. Binnen zes maanden tot een jaar is de dunne darm weer helemaal hersteld.
Wanneer de klachten niet minder worden of zelfs erger worden dan kan er sprake zijn van refractaire coeliakie. Refractaire coeliakie is een erg zeldzame vorm van coeliakie. Deze komt vooral voor als de diagnose pas op latere leeftijd, na het vijftigste jaar, is gesteld.
Als gevolg van de coeliakie kun je misschien verzwakt zijn of bloedarmoede hebben. Dan krijg je het advies om enige tijd extra vitaminen en mineralen te gebruiken, bijvoorbeeld foliumzuur, vitamine B12 en ijzer.
Het volgen van een levenslang dieet is belastend voor veel mensen en zeker voor kinderen. Voor een gezond en volwaardig voedingsadvies stuurt de arts je door naar een diëtist.
De diëtist kan je helpen met het samenstellen van een goed en gezond voedingspatroon. En geeft daarnaast ook tips voor recepten en een boodschappenlijstje voor het kopen van glutenvrije producten.
meer over het glutenvrije dieetDe Maag Lever Darm Stichting (MLDS), Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) én landelijke coeliakieartsen en -onderzoekers bundelen hun krachten met maar één doel: grip krijgen op coeliakie. Zodat we coeliakie in de toekomst kunnen voorkomen, en op korte termijn al verbetering voor vele patiënten bereiken.
Lees hier meer over deze samenwerking.
Maag Lever Darm Stichting
Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met schaamte, angst of onmacht door spijsverteringsaandoeningen. Voor hen werken wij aan oplossingen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers. Lees meer over de Maag Lever Darm Stichting.
Nederlandse Coeliakie Vereniging
Wij willen het leven makkelijker maken van mensen met een glutenvrij dieet. Op de eerste plaats komen we op voor de belangen van onze bijna 19.000 leden en maken we ons hard voor een eerdere en snellere diagnose. Daarnaast ondersteunen we wetenschappelijk onderzoek, geven we voorlichting en stimuleren we onderling contact tussen leden. Lees meer over de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
Laat je sponsoren tijdens een sportieve uitdaging of verkoop je eigen werk.
kom in actieDoneer direct online voor meer onderzoek naar coeliakie.
doneerDeze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.